Meieriindustrien jobber kontinuerlig med å redusere sitt eget matsvinn og tapet av flytende meieriprodukter avtok med 28 % fra 2011 til 2015. I tillegg har meieriindustrien endret datomerkingen av produktene fra «Best før» til «Best før, men ikke dårlig etter» eller «Best før, ofte god etter» for å vise forbrukerne at produktet som regel kan brukes etter denne datoen.
En del av meieriproduktene som ikke blir solgt, leveres også til Matsentralen, som deler ut mat til veldedige organisasjoner.
I tillegg bidrar god planlegging ved produksjonen av meieriprodukter til at man utnytter råvaren best mulig. Melken blir videreforedlet blant annet til langtidsholdbare produkter som ost og høypasteurisert melk.
Tidligere satt man igjen med en del myse fra produksjonen av gulost. Denne mysen gikk for det meste til dyrefôr, men nå blir mye av mysen videreforedlet til laktose- og proteinpulver med lang holdbarhet.