fat med ostesmørbrød

5 tips til mindre matsvinn

Med noen små, smarte grep kan du bidra stort i kampen mot matsvinn!

Tips 1: Planlegg godt

Lag ukemeny og planlegg innkjøp. Få oversikt over hva du allerede har i kjøleskap og brødboks før du handler.

Tips 2: Oppbevar maten riktig

Hold maten ved rett temperatur i egnet emballasje. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader, og fryseren -18 grader.

Tips 3: Bruk sansene

Se, lukt og smak for å vurdere om maten fortsatt er god. "Best før"-dato og "Siste forbruksdag" er ikke det samme. Ofte kan maten være like god flere dager etter "Best før"-datoen har passer. Et eksempel på dette er melk - den er ofte holdbar mye lenger enn du tror.

Les mer: Melken er holdbar lenger enn du tror

Tips 4: Organiser kjøleskapet

Hold orden i kjøleskapet slik at du får god oversikt og sørger for at den eldste maten blir brukt først.

Tips 5: Spis restene

Rydd i kjøleskapet og fryser, og bruk opp restemat så ofte du kan. Det er så mye godt du kan lage! Her får du tips til hva du kan bruke melkerestene til, og her kan du lese mer om hvordan du best tar vare på osterestene.

Fakta

Hvordan oppbevare melken riktig?

For at melken ikke skal forringes må den oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. På handleturen bør du derfor kjøpe melk aller sist, og melken bør flyttes over til kjøleskap straks du kommer hjem. Melken bør heller ikke være ute av kjøleskapet over lengre tid. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken. Det stemmer ikke. Det beste er å plassere den i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.

Best før, men god etter?

En «best før»-dato angir kun hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Datoen på emballasjen har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er altså opp til deg selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.