Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Vørterkake

Bak en saftig vørterkake med julekrydder og spre en deilig duft i hele huset. Server gjerne kaken med smør og brunost og et glass iskald melk.

middels
Lukk full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 2 stk
500 g siktet rugmel
1 ts malt anis
1 ts malt nellik
½ ts malt hvit pepper
1 ts malt kardemomme
2 ts salt
3 dl helmelk
1 flaske vørterøl (1 flaske = 3,3 dl)
70 g smør
1 dl mørk sirup (1 dl = 125 g)
1 pk gjær
2 dl rosiner
500 g hvetemel
1 stk egg
½ dl helmelk

Fremgangsmåte

  1. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, nellik, pepper, kardemomme og salt.
  2. Smelt smøret og tilsett melk, vørterøl og sirup. Varm blandingen til den er fingervarm (ca. 37 °C). Løs gjæren opp i væsken.
  3. Tilsett det hele i melblandingen og elt deigen godt, tilsett mer hvetemel slik at deigen blir passe fast og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til eltingen. Tilsett rosinene mot slutten av eltingen.
  4. Dekk deigen med plast og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).
  5. Del deigen i to like emner, runde eller avlange. Sett kakene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. La kakene etterheve i ca. 30 minutter.
  6. Pensle kakene med sammenvispet egg og melk, og stek dem i forvarmet stekeovn ved 200 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.
3 om dagen-tips

Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til vørterkaken så får du i deg 1 av 3 om dagen.