Vørterkake med brunost

Vørterkake

Bak en saftig vørterkake med julekrydder og spre en deilig duft i hele huset. Server gjerne kaken med smør og brunost og et glass iskald melk.

TidOver 60 min
MiddelsMiddelsMiddels

Ingredienser:

Porsjoner

1 porsjon gir 2 stk.

  • 500 g Siktet rugmel
  • 1 ts Malt anis
  • 1 ts Malt nellik
  • 0,5 ts Malt hvit pepper
  • 1 ts Malt kardemomme
  • 2 ts Salt
  • 3 dl Helmelk
  • 1 flaske Vørterøl (1 flaske = 3,3 dl)
  • 70 g Smør
  • 1 dl Mørk sirup (1 dl = 125 g)
  • 1 pk Gjær
  • 2 dl Rosiner
  • 500 g Hvetemel
  • 1 stk Egg
  • 0,5 dl Helmelk

Fremgangsmåte:

  1. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, nellik, pepper, kardemomme og salt.
  2. Smelt smøret og tilsett melk, vørterøl og sirup. Varm blandingen til den er fingervarm (ca. 37 °C). Løs gjæren opp i væsken.
  3. Tilsett det hele i melblandingen og elt deigen godt, tilsett mer hvetemel slik at deigen blir passe fast og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til eltingen. Tilsett rosinene mot slutten av eltingen.
  4. Dekk deigen med plast og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time).
  5. Del deigen i to like emner, runde eller avlange. Sett kakene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. La kakene etterheve i ca. 30 minutter.
  6. Pensle kakene med sammenvispet egg og melk, og stek dem i forvarmet stekeovn ved 200 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.

3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til vørterkaken så får du i deg 1 av 3 om dagen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.