Ofte er det lettest å lage mat barna våre allerede liker, men for at de skal lære å like nye smaker må vi variere det vi serverer dem. Husk å være tålmodig - studier har vist at det må mange forsøk til.
Fra barn er rundt 12 måneder og frem mot 5-8 års alder er de naturlig skeptiske til nye matvarer. Det kan derfor være en fordel å introdusere barn for et variert utvalg matvarer før den kresne fasen.
Helsemyndighetenes retningslinjer for spedbarnsernæring understreker at det er viktig å la barn få smake på mange ulike matvarer så snart det får annen mat enn morsmelk eller morsmelkserstatning.
Om barn blir tilbudt en bestemt matvare gjentatte ganger, øker sjansen for at de blir vant til, og setter pris på både smaken og konsistensen. Gir du opp for fort når barnet sier nei til en matvare, er sjansen større for at barnet senere blir mer kresent i matveien.
Vi er alle født med en naturlig skepsis til sure og bitre smaker, som finnes i blant annet grønnsaker og frukt. Det er derfor viktig å introdusere disse matvarene med en gang babyen starter å spise annen mat enn morsmelk, da det aksepteres lettere enn når barnet er blitt 2-4 år gamle. Når babyen begynner med fast føde for første gang kan du gjerne blande de nye matvarene med kjente smaker i begynnelsen, slik som morsmelk eller morsmelkerstatning. Etterhvert slutter du å blande i dette. Da kan det være større sannsynlighet for at barnet aksepterer smaken og venner seg til den.
Små barn liker gjerne smaken på kumelk da den minner om morsmelk. Husk likevel at vanlig kumelk inneholder lite jern. Babyer under ett år bør derfor ikke tilbys kumelk som drikke eller i grøt, da dette kan fortrenge mer jernrike matvarer i kostholdet. Det vil si at vi ønsker at den lille plassen i barnets magesekk skal fylles opp av mer jernrike matvarer enn melk, frem til det begynner å spise mer og mer variert.
Fra rundt 10 måneders alder kan barn også få litt yoghurt eller syrnet melk, og mindre mengder kumelk kan brukes i matlagingen.
Det er lurt å introdusere én og én matvare i en konsistens som er tilpasset barnet fra 6 måneders alder. Vær likevel klar over at barn i enkelte perioder trolig er mer mottakelige for å lære. Da er det lurt med tilvenning av mat med nye smaker og ulik konsistens.
Til å begynne med gis barnet bare en teskje med den aktuelle matvaren. Barn er forskjellige, men i begynnelsen vil nok mange vise grimaser og skyve maten ut av munnen med tungen, men dette er helt normalt.
I en studie blant barnehagebarn i Vestfold og Buskerud, BRA-studien fant forskerne at blant barn i alderen 3-5 år kunne det ta ti til femten forsøk for å få et barn til å like en ny smak.
For at barnet skal få et godt forhold til mat og måltider, må spising og måltider forbindes med positive opplevelser. Barn kan utvide kostholdet sitt gradvis via hyggelige måltider der andre viser at de liker forskjellig mat.