Gravid med et glass melk i hånden

3 gode grunner til å drikke melk når du er gravid

Som gravid har du økt behov for flere vitaminer og mineraler, både for å dekke ditt eget behov og for å sikre at barnet i magen får nok. Melk bidrar med flere av disse!

Sjekk om du får nok jod med Jodkalkulatoren

Det er ikke bare folat du trenger mer av når du er gravid. Behovet for næringsstoffer øker i svangerskapet, og det er viktig å sørge for at du og barnet får nok. Et mineral du trenger ekstra mye av er jod. Melk er rik på jod, og det er derfor helsemyndighetene anbefaler at vi drikker melk hver dag. I tillegg har gravide behov for kalsium, og med 3 porsjoner meieriprodukter daglig dekkes ca 75 % av gravides kalsiumbehov.

Hvor mye melk er passe for gravide?

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av 3 magre meieriprodukter hver dag. 2 av disse anbefales å være melk, syrnet melk eller yoghurt, fordi dette er spesielt gode kilder til mineralet jod. Over halvparten av gravide og ammende i Norge får ikke i seg nok jod. En av årsakene til dette er at vi drikker mindre melk og spiser mindre hvit fisk enn før, og dette er også de største kildene til jod i det norske kostholdet.

Les også: Gravid? Sjekk om du får nok jod

Ved å spise minst 3 meieriprodukter om dagen bidrar man til å dekke jodbehovet. Det er også anbefalt å spise fisk til middag flere dager i uken. Er du gravid eller ammende, kan du få nok jod i kosten hvis du spiser en porsjon torsk (saltvannsfisk) i uken, og i tillegg drikker 8 dl melk eller yoghurt per dag.

Hvis du ikke spiser fisk, må du få i deg 1,4 liter melk/yoghurt per dag for å få nok jod, i følge Helsedirektoratets kostråd for gravide.

Du kan enkelt sjekke om du får i deg nok med Jodkalkulatoren.

Dersom man ikke ønsker å spise mer meieriprodukter bør man vurdere kosttilskudd. Les mer om disse anbefalingene på Helsenorge.no.

Brunost inneholder mest jod av meieriproduktene, så du kan kose deg med brunost på brødskiven eller knekkebrødet med god samvittighet. Visste du forresten at brunost ikke inneholder tilsatt sukker? Les mer her.

Men ikke glem drikkemelken, da. Her er 3 gode grunner til å drikke melk når du er gravid:

1. Melk gir deg jod. Jod bidrar til normal utvikling hos barnet

Jod er et mineral som er nødvendig for at hjernen og nervesystemet til barnet i magen skal utvikle seg normalt. Alvorlig jodmangel ses heldigvis sjelden i Norge, men kan i verste fall føre til hjerneskade hos barnet. De fleste norske gravide som ikke får nok jod har mild til moderat jodmangel. Ny forskning viser at selv mildere former for jodmangel hos gravide kan knyttes til lavere kognitiv funksjon, forsinket utvikling (blant annet språkutvikling) og enkelte former for atferdsproblemer hos barnet. I tillegg er jod nødvendig for normal energiomsetning hos både mor og barn.

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!

2. Kalsium er viktig for skjelettet til barnet

Melk og meieriprodukter bidrar med rundt 70 % av kalsiuminntaket i Norge. Kalsium bidrar til å bygge er sterkt skjelett allerede fra barnet ligger i magen, og nok kalsium under svangerskapet bidrar til å legge et godt grunnlag for barne- og ungdomsårene. Melk, syrnet melk, yoghurt og gulost er gode kalsiumkilder for gravide.

3. Melk inneholder lite kalorier og mye næringsstoffer

Ett glass lettmelk 0,7-1 % fett (2 desiliter) inneholder bare 76 kalorier, og mange viktige næringsstoffer som vitamin B12, fosfor, kalium, vitamin B2, proteiner, kalsium og jod.

Les også: 8 gode lunsjer for deg som er gravid

Innholdet av vitaminer og mineraler er like høyt uavhengig av hvor mye fett melken inneholder. Du kan derfor trygt velge skummet og ekstra lett melk uten å få mindre av jod, kalsium og de andre næringsstoffene. Et glass til frokost og lunsj vil bidra med få kalorier, men mange næringsstoffer!

Ernæringsrådgiverens tips

Synes du det høres mye ut å drikke 8 desiliter melk? Husk at det du bruker for eksempel i matlaging og i kaffe og te også "teller". Drikker du melk til et par av dagens måltider, syrnet, smaksatt eller vanlig hvit melk, og bruker litt ost og yoghurt i tillegg, kommer du enkelt i mål.

Fakta

8 desiliter melk, syrnet melk og yoghurt om dagen kan bidra til å sikre jodinntaket til deg som er gravid, sammen med hvit fisk noen ganger i uken og et ellers sunt og variert kosthold.

Her får du et eksempel på hvordan du kan få nok:

  • Et glass melk til frokost
  • En yoghurt til mellommåltid
  • En kopp kakao eller en kaffe latte i løpet av dagen
  • Brunost på et par knekkebrød/brødskiver i løpet av dagen
  • Et glass melk til kveldsmat
  • Spis gjerne lunsj- og middagsretter som inneholder mye melk, for eksempel grove pannekaker og grøt

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.