Melkeglass, yoghurt og knekkebrød med gulost
.../BMI-kalkulator/Dagsmenyer/4000

Dagsmeny 1 - 4000 kcal

Frokost (ca. 600 kcal):

  • 2 dl havregryn eller usøtet kornblanding (f.eks. 4korn eller müsli)
  • 2 dl skummet eller lettmelk(0,5% fett) (kan byttes ut med skummet kulturmelk, 1 dl yoghurt naturell eller lett-yoghurt)
  • En liten neve (ca. 15 stk.) mandler, nøtter eller frø
  • 1 banan
  • Kaffe eller te

Lunsj (ca. 750 kcal):

  • grove pannekaker med havregryn
  • 4 ss cottage cheese
  • 4 ss syltetøy med mindre sukker
  • 1 banan
  • 1,5 dl skummet/ lettmelk (0,5% fett) eller 1 dl juice
  • Kaffe eller te

Middag (ca. 900 kcal):

Fiskesuppe:

  • 4 dl fiskebuljong
  • 1 ss pesto
  • 1 gulrot
  • ½ paprika
  • ½ purre
  • 2 store poteter
  • 150 g laks
  • 1 dl matfløte, tilsettes når potetene er møre

Skjær grønsakene i biter og stek dem raskt i panne. Kok dem videre i buljongen. Tilsett matfløte og biter av fisk når potetene er møre. Spis gjerne en skive brød til suppen.

Kveldsmat (ca. 550 kcal):

  • 2 skiver ekstra grovt brød eller 4 ekstra grove knekkebrød
  • Smør og pålegg*
  • 1 egg
  • Fri mengde tomat, agurk eller paprika
  • 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
  • 1 valgfri frukt

Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!

Mellommåltider:

Hvert alternativ gir ca. 300 kcal, velg fire av alternativene under.

  • ½ avocado, 1 boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
  • 1 banan, en liten neve nøtter (25g), 1,5 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
  • 1,5 dl cottage cheese, 6 ss havregryn eller usøtet kornblanding, en liten håndfull bær
  • Fruktsalat med kvarg el. (200 g frukt, 1,5 dl Skyr eller mager Kesam naturell eller vanilje)
  • 1 skive grovt brød, tynt lag smør eller majones, 1 egg og valgfrie grønnsaker
  • 1 grovt knekkebrød, 1 kokt egg, 2 dl mager sjokolademelk
  • 1 beger (175 g) Skyr, 4 ss usøtet kornblanding eller havregryn, ½ banan

*Forslag til pålegg:

Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.

  • Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
  • Ost: hvitost, smøreoster, kvarg (f.eks. Kesam) og cottage cheese
  • Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
  • Egg
  • Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker

Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.