Dagsmeny 2 - 4000 kcal
Frokost (ca. 600 kcal):
- 2 skive ekstra grovt brød
- Tynt lag med smør, majones eller sennep
- Omelett av to egg, 2 ss cottage cheese, 3 skiver skinke, gjerne stekt med purre, sopp, paprika og/eller spinat
- 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Tomat, agurk, paprika og salatblader i fri mengde
- Kaffe eller te
Lunsj (ca. 750 kcal):
- 3 ½ skive ekstra grovt brød
- Tynt lag med smør eller majones
- Valgfritt pålegg*
- 1 egg
- Tomat, agurk, paprika og salatblader i fri mengde
- 2 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
- Kaffe eller te
Middag (ca. 900 kcal):
Pasta med grønnsaker og kylling:
- 1 ss smør eller olje
- ½ løk
- ½ paprika
- ½ pose fryst spinat eller 1 pose frisk spinat
- 200 g kylling eller magert kjøtt
- 2 ss pesto
- 100 g grov pasta eller grov ris (tørr vekt)
- 2 ss lettrømme eller annen valgfri dressing
Skjær grønnsaker og kylling i biter og stek disse i panne. Ha over pesto når kyllingen er gjennomstekt.
Kveldsmat (ca. 550 kcal):
- 1,5 dl kornblanding
- 1,5 dl Skyr eller cottage cheese
- 1 banan
- En liten håndfull bær eller 1 ss syltetøy uten tilsatt sukker
- En liten håndfull mandler eller nøtter
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 300 kcal, velg fire av alternativene under.
- ½ avocado, 1 boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
- 1 banan, en liten neve nøtter (25g), 1,5 dl skummet eller lettmelk (0,5% fett)
- 1,5 dl cottage cheese, 6 ss havregryn eller usøtet kornblanding, en liten håndfull bær
- Fruktsalat med kvarg el. (200 g frukt, 1,5 dl Skyr eller mager Kesam naturell eller vanilje)
- 1 skive grovt brød, tynt lag smør eller majones, 1 egg og valgfrie grønnsaker
- 1 grovt knekkebrød, 1 kokt egg, 2 dl mager sjokolademelk
- 1 beger (175 g) Skyr, 4 ss usøtet kornblanding eller havregryn, ½ banan
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg (f.eks Kesam) og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.