Kilder til jod, meieriprodukter, fisk, egg og salt

Nysgjerrig på hvilke matvarer som gir deg jod?

Selv om du får nok jod er det smart å være oppmerksom på hva slags mat som gir deg dette næringsstoffet, fordi det kun er noen få matvarer som inneholder jod. Her gir vi deg en oversikt.

Det ser ut til at du får nok jod. Du bruker sannsynligvis både melk, meieriprodukter, hvit fisk og egg, som er våre viktigste kilder til jod.

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!

Hva er din viktigste jodkilde?

Disse matvarene bidrar med mest jod i det norske kostholdet:

  • Hvit fisk, som torsk og sei
  • Fiskepinner, fiskekaker og fiskepudding av hvit fisk med høyt innhold av fisk
  • Melk
  • Syrnet melk
  • Yoghurt
  • Brunost og prim
  • Egg

I Norge er det vanlige saltet ikke tilsatt mye jod, slik det for eksempel er i Sverige og Danmark. Det finnes kun en salttype på det norske markedet som er tilsatt jod (rød Jozo), men mengden er så liten at det ikke bidrar noe særlig til jodinntaket selv om man kun bruker dette saltet. Salt er derfor ingen god jodkilde for oss her i Norge.

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Les mer om jod.

Ernæringsrådgiverens tips

I tillegg til jod får du flere næringsstoffer du trenger fra melk og meieriprodukter, for eksempel gode proteiner, kalsium, B-vitaminer og fosfor.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.