Melkeglass på stein dekket med mose

4 gode grunner til å velge norske meieriprodukter

Er du opptatt av hvor osten du spiser er produsert og hva slags melk den er laget på? Da er du ikke alene. De fleste av oss er nemlig opptatt av å velge norske meieriprodukter når vi handler. Det er det flere gode grunner til å fortsette med.

I butikkene finner vi stadig større utvalg av utenlandske oster eller andre meieriprodukter i hyllene. Det kan være både spennende og eksotisk å prøve noe nytt. Det er likevel lett å glemme at det har litt å si hvilke valg du gjør i butikkhyllen. Vi skal prøve å gi deg noen grunner til å velge norsk.

Velger du norsk ost og yoghurt er du med på å opprettholde jordbruket i hele landet. Det innebærer også annen sysselsetting, som for eksempel veterinærer, sjåfører og alle som jobber på meieriene. I et langstrakt land som Norge er det fint å tenke på at vi fortsatt kan ha bønder i arbeid fra nord til sør. I tillegg kan du være sikker på at norske meieriprodukter har høy kvalitet og kommer fra friske kuer. Derfor er det fint at hele 8 av 10 sier de stort sett alltid har melk i kjøleskapet (holdningsundersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter).

1. Norsk melk er næringsrik

Melk er en av grunnstenene i det norske kostholdet og er en næringstett matvare. Et glass melk smaker nydelig og bidrar med både proteiner, kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, kalium og fosfor. Siden disse 7 næringsstoffene har viktige funksjoner i kroppen, er det lurt av oss å få dem tilført gjennom en og samme matvare. Helsedirektoratet anbefaler faktisk at vi får i oss et daglig inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter, hvorav minst to av disse bør være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk

2. Norsk melk er bærekraftig

FN ønsker at alle land skal produsere så mye mat som mulig basert på eget ressursgrunnlag. I Norge er melkeproduksjon rett og slett god ressursutnyttelse. Vet du hvorfor?

Vi har lite dyrkbart areal i Norge og over halvparten av dette arealet er best egnet til å dyrke gress og annet fôr til dyra. Dette er ressurser som ikke kan utnyttes til mat av mennesker direkte, men som blir til blant annet næringsrik melk via kua. Det er derfor uten tvil bærekraftig i Norge at melkekua får utnytte dette gresset. Norsk melkeproduksjon bidrar samtidig til å opprettholde kulturlandskapet.

At vi får både melk og kjøtt fra det samme dyret, som er typisk for den norske kombikua, gir dessuten større samlet produksjon, og dermed lavere miljøfotavtrykk per produsert enhet.

At det å produsere norsk melk og innta magre meieriprodukter er bærekraftig, ble for øvrig slått fast av Nasjonalt råd for ernæring i rapporten «Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv».

Les mer: Slik kan du spise mer bærekraftig

3. I krisetider trenger vi den norske melkebonden

I Norge er det fullt mulig å være selvforsynt med melk og meieriprodukter, noe som er viktig i krisetider. Ved å opprettholde tilstrekkelig produksjon av matvarer som er tilpasset de ressursene vi har å dyrke på, kan vi unngå at jordbruksarealer blir liggende brakk. Dette er også med på å sikre vår nasjonale matberedskap. De færreste av oss vet hvor mye jobb det ligger i å drive jorda. Det er ikke gjort i en håndvending å sette arealer som er grodd igjen tilbake til dyrkbar stand.

Finn inspirasjon og lag middagen med norske råvarer!

Matberedskap, det at vi har nok mat i krisetider, krever at vi produserer så mye som mulig av maten vår selv. Det inkluderer også fôret til husdyra våre. Den norskproduserte andelen av fôret til norske melkekyr er omtrent 80 %, avhengig av den norske kornavlingen, og i motsetning til mange andre land har vi nok vann til både mennesker og dyr. Det jobbes for å at vi i fremtiden skal kunne produsere alt fôret til melkekuene selv.

4. Norske oster er i verdensklasse

Er egentlig de franske ostene så mye bedre enn de norske? Norsk melk holder høy kvalitet takket være dyktige bønder og friske kuer. Dyktige ystere rundt om i landet har utviklet en rekke oster i verdensklasse, og hele to ganger i løpet av de siste årene har faktisk norske oster nådd helt til topp i Oste-VM! I disse dager er det spesielt viktig å støtte opp om alle de lokale osteprodusentene. Neste gang du er i butikken bør du derfor prøve en norsk spesialost – kanskje finner du en helt ny favoritt.

Dessverre har de norske bøndene møtt på noen utfordringer de siste årene. Vi kjøper stadig mer importert ost og yoghurt på bekostning av norske meieriprodukter. I tillegg har vi sett en kraftig nedgang i det norske melkesalget over flere år, noe som ikke bare har ført til stadig færre melkebønder, men som også har påvirket folkehelsen og nordmenns jodinntak.

Til syvende og sist er det opp til hver enkelt hva og hvem man ønsker å støtte med lommeboken sin. Velger du norskproduserte meieriprodukter er du med på å holde vår egen matproduksjon oppe som igjen støtter opp om norske arbeidsplasser og bosetting over hele landet. Følger du for eksempel helsemyndighetenes råd om å spise tre magre meieriprodukter hver dag, vil du både gjøre en innsats for helsa og spise i tråd med ressursgrunnlaget i Norge.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.