Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Kjernemelk

Pisking av fløte til smør

Kjernemelk er den delen av fløten som blir kjernet fra smørkornene ved produksjonen av smør

Kjernemelken har kun 0,4-1,0% fett siden bare de aller minste fettkulene som finnes i fløte følger med over i kjernemelken. I tillegg inneholder kjernemelk proteiner (2,5-3,0%), laktose (3,5-4,2%) og fosfolipider fra de ødelagte fettkulemembranene.

Den tradisjonelle måten å lage smør på er å syrne fløten før den blir kjernet i en smørkinne. Denne fremstillingsmetoden benyttes fortsatt hos noen produsenter i dag, og slik kjernemelk fra syrnet fløte har en frisk og aromatisk smak.

I dag produseres mesteparten av smøret vi finner i butikken i maskinelle smørkanoner, og den kjernemelken som tappes fra, er for det meste usyrnet fordi smøret syrnes direkte, ikke fløten. Denne kjernemelken kan brukes til fremstilling av noen oster. Kjernemelk kan også brukes i blant annet gjærbakst, vafler, grøt og lapper.

I norske butikker selges ikke ren kjernemelk som eget produkt, men det finnes blandingsprodukter som egner seg godt til baking. Kjernemelk kan også bli tørket og brukt i industrien eller brukt som dyrefôr. 

I flere land kan betegnelsen kjernemelk også knyttes til et produkt som er fremstilt av skummet melk og syrnet i etterkant. Som erstatning for kjernemelk på det norske markedet kan man benytte skummet kulturmelk.