Upasteurisert melk (rå melk)
Upasteurisert melk kalles gjerne rå melk og er det samme som melk rett fra kua som ikke er videre behandlet på noen måte, hverken homogenisert eller pasteurisert.
All melk som selges i butikk i Norge må pasteuriseres ved minimum 72 °C i 15 sekunder for å drepe uønskede mikroorganismer som enten kan forårsake sykdom eller forringe melken. Melken får dermed en stabil og god kvalitet. Det er likevel tillatt med «tilfeldig» salg av upasteurisert melk direkte fra gårder og setre rett til forbruker.
Les mer om hvorfor melk pasteuriseres.
Ubehandlet melk er råmaterialet som meieriene bruker til videre produksjon og det er derfor viktig at melken har så god kvalitet som mulig. Dette gjøres ved å ha friske, rene og velstelte dyr, utføre melkingen på en hygienisk måte og ha melkingsutstyr og rutiner som sørger for god kvalitet på melken.
Melken skal oppbevares ved 4 grader eller lavere etter melking og behandles innen 48 timer etter levering til meieriet.






