Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningstoffer.

Gomme

Gomme

Gomme er en melkerett som vanligvis lages av melk som sprenges ved oppvarming etter tilsetting av løpe eller surmelk. Ostekornene som dannes kan enten findeles eller forsøkes beholdt som store klumper. Ofte tilsettes smaksstoffer som sukker og krydder som kanel og kardemomme. Innkokingsgraden og fargen kan variere. Det kan også brukes hvetemel eller semulegryn for å gi gommen ønsket konsistensen.

Gomme lages over hele landet. Hver bygd har sin oppskrift og sine tradisjoner. Utgangspunktet er melk som blir skilt med løpe eller syre og kokt inn. Hverdagsgomme er ofte bare kokt på skummet melk. Festgomme derimot, tilsettes fløte. Meljevning, egg, sukker, rosiner, kanel, kardemomme og anis er vanlige tilsetninger. Gomme blir først og fremst sett på som festmat, og serveres til lefser, lomper og vafler. Men den egner seg også godt som både dessert (mange spiser den alene med skje) og smårett, og kan serveres til frokost, lunsj eller til kaffen (da gjerne som smørbrødpålegg).