Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Høypasteurisering

Nasjonale retningslinjer for hygiene i meieriindustrien definerer høypasteurisering som «varmebehandling ved en temperatur/tid-kombinasjon som gir minst samme drapseffekt som 85 °C i seks sekunder».

Høypasteurisering kan være varmebehandling av melken ved ulik temperatur og tid, fra 85-100 °C i minst 6 sekunder til flere minutter. Ofte kan så mye som 95 °C i 5 minutter brukes til for eksempel yoghurtproduksjon. Det primære målet med varmebehandling/pasteurisering er å ødelegge eventuelle sykdomsfremkallende bakterier/mikroorganismer, men høypasteurisering gir også produktet forlenget holdbarhet og vil bidra til å gi ønsket konsistens.