Antibiotika

Norsk melk inneholder ikke antibiotika. Kuene har generelt god helse, men om de må få antibiotika behandling blir ikke melken brukt.

Behandles kuer med antibiotika?

Akkurat som mennesker trenger også dyr av og til medisinsk behandling, og det er alltid en veterinær som avgjør om en ku må ha antibiotika.

Norske kuer har generelt god helse, og Norge er et av de landene som bruker minst antibiotika per produserte enhet, både innenfor konvensjonelt og økologisk landbruk.

I mange land brukes antibiotika rutinemessig for å forebygge sykdommer, men i Norge brukes antibiotika bare for å behandle syke dyr. Ofte brukes bare smalspektrede antibiotika, noe som gjør at det er få resistensproblemer i Norge.

Melken som produseres mens kua behandles med antibiotika, blir uansett ikke brukt.

Landbruksnæringen jobber hele tiden for å redusere bruken av antibiotika. Se NORM NORM-VET-rapporten og rapport fra European Medicines Agency.

Får jeg antibiotikaresistens hvis jeg drikker melk?

Melken blir alltid nøye kontrollert for innhold av antibiotika, så du kan være trygg på at norsk melk ikke inneholder antibiotika.

Det brukes dessuten lite antibiotika til norske melkekuer. Siden det er en sammenheng mellom bruk av antibiotika og antibiotikaresistens, er det derfor også lite antibiotikaresistente bakterier fra norske kubesetninger. Og dersom en ku har blitt behandlet med antibiotika, tar det alltid en viss tid før melken kan leveres til meieriet.

Les mer i NORM NORM-VET-rapporten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.