Kvinne som spiser yoghurt med bær

Kan vi forebygge benskjørhet?

Et sterkt skjelett er viktig for å redusere risikoen for utvikling av osteoporose, også kalt benskjørhet. Selv om genene våre påvirker risikoen, kan vi øke bentettheten vår ved å spise sunt og ved å være fysisk aktive.

Det er flere faktorer vi kan påvirke når det gjelder å forhindre utvikling av benskjørhet. For at skjelettet skal bygges opp og bevares er blant annet kalsium, vitamin D og vitamin K viktige næringsstoffer, samt det å være fysisk aktiv.

Kalsium er viktig for skjelettet

Kalsium er det mineralet det finnes mest av i skjelettet vårt. Mineralet kan ikke dannes i kroppen, og må derfor tilføres via mat og drikke. Uten tilstrekkelig kalsium i kostholdet vil kroppen bryte ned mer benvev enn den klarer å bygge opp, skjelettet vil bli mer porøst og dermed svekkes. Dette kan på sikt medføre utvikling av osteoporose.

Daglig anbefalt inntak av kalsium for barn er 450 mg (1-3 år) og 800 mg (4-10 år), mens ungdommer har behov for 1150 mg (11-17 år). Etter ungdomstiden, der skjelettet har vokst mye og har hatt et stort behov for påfyll av kalsium, er tiden inne for å vedlikeholde skjelettet, og behovet er på 1000 mg ved alder 18-24 år, og deretter 950 mg for voksne over 25 år. Kalsiumbehovet er altså varierende avhengig av alder.

Tall fra norske kostholdsundersøkelser viser at halvparten av voksne norske kvinner ikke får i seg daglig anbefalt inntak av kalsium. Hele 70 % av 13 år gamle jenter klarer heller ikke å dekke dagsbehovet sitt. Menn er noe flinkere, men allikevel er det hele 32 % som ikke får i seg nok kalsium daglig.

Den beste kilden til kalsium i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, som bidrar med hele 67 % av inntaket. Andre kilder er blant annet grønne grønnsaker, sardiner med bein og sesamfrø med skall. Tre porsjoner med meieriprodukter om dagen bidrar til å sikre inntaket av kalsium for barn og voksne, i ett ellers sunt og variert kosthold. Hvor mye kalsium du får i deg kan du teste med kalsiumkalkulatoren vår.

Vitamin D er en god støttespiller

Vitamin D er en viktig faktor for å kunne nyttiggjøre seg det kalsiumet som inntas. Det påvirker blant annet påvirker opptaket av kalsium i tarmen og mineralisering av benvevet. I Norge er dette det vitaminet som vi oftest mangler. Anbefalt daglig inntak av vitamin D er fra 10-20 µg, avhengig av alder, og de eldste trenger mest. Grupper med særlig dårlig status er ungdommer, beboere på sykehjem og innvandrere.

Vitamin D kan vi lage selv ved å la solen skinne på huden vår, men her i nord er vi om vinteren avhengig av å få tilført vitamin D fra kosten. Vitaminet finnes i relativt få matvarer. Det finnes naturlig i fet fisk, tran og i egg. I tillegg finnes det berikede produkter som smør, margarin, ost og enkelte melkevarianter.

Vitamin K kan være en medvirkende faktor

Vitamin K er et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for å gjøre bein hardt, ved at det binder kalsium til beinvevet.

Matvarenes innhold av vitamin K er ikke gitt i norske næringsmiddeltabeller, så innholdet av vitamin K i det norske kostholdet er ikke godt kjent. Nordiske kostråd angir at 1 μg/kg/dag vitamin K er tilstrekkelig for både barn og voksne. Ut i fra norske kostregistreringer tyder det på at inntaket i befolkningen er under halvparten av det som optimalt.

Grønne bladgrønnsaker er den viktigste kilden til vitamin K i kosten, men også kjøtt, egg, grønnsaker, ost og andre meieriprodukt inneholder noe.

Fysisk aktivitet er alfa og omega

Fysisk aktivitet er alfa og omega når det kommer til skjelettet. Det er viktig at skjelettet belastes for at det skal bli sterkt. Særlig er dette viktig i perioder da bentettheten ofte øker raskere, slik som i barne- og ungdomsårene. Les mer om optimalisering av skjelettet i ungdomsårene her. Typiske belastningsaktiviteter som hopp, løping, ballspill, tennis og lignende er spesielt gunstige aktiviteter. Samtidig er det viktig å poengtere at all aktivitet er imidlertid bedre enn ingen aktivitet, uansett alder og uansett belastning.

Andre faktorer

I tillegg til et lavt inntak av de ovennevnte næringsstoffene, kan også et høyt inntak av alkohol, kaffe og tobakk ha en negativ innvirkning på beinhelsa. Det beste for skjelettet vårt er å spise sunt, variert og å være i fysisk aktivitet.

Noen leveregler for å bygge og bevare et sterkt skjelett:

  • Tobakk: Eliminer det!
  • Alkohol: Begrens inntaket!
  • Mat: Spis det!
  • Trening: Gjør det!
  • Hindre fall: Fokuser på det!

Ernæringsrådgiverens tips

Den største jobben vi kan gjøre for å forebygge osteoporose gjør vi før vi er 30 år. Blant annet kan nok kalsium og vitamin D bidra til at vi får et sterkt skjelett og dermed redusere risikoen for benskjørhet.

Fakta

Anbefalt daglig inntak av kalsium (NNR 2023):

1-3 år: 450 mg (milligram)

4-10 år: 800 mg

11-17 år: 1150 mg

18-24 år: 1000 mg

> 25 år: 950 mg

Gravide: 950 mg

Ammende: 950 mg

Daglig anbefalt inntak av vitamin D

1-75 år: 10 µg

Over 75 år: 20 µg

µg = mikrogram

KILDEHENVISNINGER

Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023

Helsedirektoratet. Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Sitert august 2020

Johansson Log Solvoll K: Norkost 2. Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i alderen 16-79 ar. Rapport 2 /1999. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, Oslo 1999

Helsedirektoratet. Ungkost 2000 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4.- og 8.klasse i Norge

Helsedirektoratet. Faglige retningslinjer for forebygging og behandling av osteoporose og osteoporotiske brudd.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.