1stk gjær (50 g fersk gjær, eventuelt en pakke tørrgjær)
4 ½dl melk
150g smør
Fyll:
2stk eple (ca 250 g)
1ts sukker
1ts malt kanel
2 ½dl ferdig vaniljekrem
egg til pensling
Fremgangsmåte
Bland mel, sukker og kardemomme i en bakebolle. Smuldre i gjæren.
Varm opp melken til den er lunken, før du heller den i melblandingen.
Tilsett deretter smør i terninger, litt etter litt til alt er eltet inn og du har en smidig deig, ca. 10-15 minutter. La deigen heve til dobbelt størrelse.
Skrell eplene og del dem i små biter. Bland bitene med sukker og kanel.
Kjevle deigen ut til et stort rektangel. Smør vaniljekrem utover deigen og ha over eplebitene. Rull sammen til en stram pølse. Del i omlag like store biter, og legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett.
Dekk til og etterhev bollene i 30 minutter. Pensle deretter med egg og strø over perlesukker.
Stek i ovnen på 200°C i 10–15 minutter eller til bollene er gylne. Avkjøl på rist.
Ernæringsrådgiverens tips
Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass melk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.
Melk inneholder viktige næringsstoffer, blant annet jod, kalsium, fosfor, B-vitaminer (vitamin B2 og B12) og proteiner. Myndighetene anbefaler et daglig inntak. Med det menes 3 porsjoner.