Totenkringler
Totenkringler er boller formet som kringler med lang tradisjon som julebakst på Toten. Del dem i to og ha noe godt pålegg på, eller nyt dem som de er med et glass kald melk eller til en varm kopp te.
Ingredienser:
1 porsjon gir 30 stk.
- 250 g Smør
- 5 dl Melk
- 100 g Gjær
- 250 g Sukker
- 1 kg Hvetemel
- 2 ts Malt kardemomme
- 1 ts Hornsalt
- 2 stk Egg
- 1 stk Egg (til pensling)
Fremgangsmåte:
- Smelt halvparten av smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske.
- Rør inn sukkeret og bland inn mel til det er en svært løs deig.
- Tilsett kardemomme, hornsalt og egg. Bland godt og sett så deigen til heving i ca. 1 time.
- Rør inn resten av smøret (halvsmeltet) og tilsett mer mel til deigen nesten "slipper" bollen. Deigen skal fortsatt være løs. La den heve igjen i ca. 30 minutter.
- Del så deigen i 80 biter og trill hver bit til 15 cm lange pølser. Form hver pølse til en kringle og sett dem på smurt stekeovnsplate. Etterhev på platen.
- Pensle kringlene to ganger, slik at de blir flotte og blanke, og stek dem i stekeovnen på midterste rille på 250 °C i ca. 5 minutter.
- Servér gjerne totenkringlene lunkne. 3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.