Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Eksklusiv eplekake

Bak en nydelig eplekakekake som bør serveres med vispet kremfløte, is eller kvarg med vanilje.

Se flere deilige eplekaker her.

vanskelig
Smaker deilig med høstens norske epler
Lukk full skjerm

Ingredienser

170 g skåldede mandler
1 ½ kg syrlige eple
1 stk saft av en sitron
6 stk eggehvite
1 ts hvitvinseddik
170 g sukker
140 g smør
6 stk eggeplomme
Til eplene:
4 ss sukker
50 g rosiner
2 ts malt kanel

Fremgangsmåte

 1. Sett smør og egg på benken slik at de romtempereres.  
 2. Mal skåldede mandler og rist de lett i ovnen på et bakepapir i ca 5 minutter ved 200 °C.
 3. Skru ned varmen i ovnen til 165 °C.
 4. Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell saften av en sitron over.
 5. Pisk eddik og romtempererte eggehviter til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du halvparten av sukkeret (85 g) litt etter litt mens du fortsatt pisker, slik at du får en luftig marengs. Sett marengsen kaldt mens du lager resten del av røren.
 6. Pisk romtemperert smør og resten av sukkeret (85 g) lyst og luftig i en bolle. Tilsett romtempererte eggeplommer, ett om gangen. Pisk godt mellom hver plomme.
 7. Tilsett de malte mandlene i deigen og skjær så marengsen forsiktig inn.
 8. Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform (24 cm i diameter). Stek bunnen på midterste rille ved 165 °C i 15 minutter.
 9. Mens første del av kaken står i ovnen, koker du eplene knapt møre sammen med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle, ved middels varme. Rør jevnlig.
  Kokkens tips

  Når du skal koke eplene er det lurt å starte på lav varme og øke temperaturen gradvis. På den måten får sukker og vann i eplene gradvis utvikle seg. 

 10. Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel eplene oppå den stekte kakebunnen. Fordel resten av røren jevnt over eplene. Kaken stekes ved 165 °C i ca 30 minutter med mest overvarme.
  Kokkens tips

  For å være sikker på at kaken har stått lenge nok, kan du stikke en kakepinne, trepinne eller liknende forsiktig inn i kaken. Hvis det ikke fester seg noe til pinnen når du drar den ut, er kaken ferdig.

 11. Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med vispet kremfløte eller vaniljeis.
Ernæringsrådgiverens tips

Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass melk til eplekaken så får du i deg 1 av 3 om dagen.

Se flere deilige eplekaker her.