Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Hva slags type melk bør barna få?

Skrevet av Thea Myklebust-Hansen

Er det best for barn med helmelk eller lettmelk? Og er det «lov» med sjokolademelk? Vi gir deg gode råd.

Melk er en fin matvare for barn, da det bidrar med mange næringsstoffer på en gang. Et glass melk er kilde til både proteiner, kalsium, jod, vitamin B2, vitamin B12, kalium og fosfor.

Små barn kan begynne å drikke kumelk fra 12 måneders alder. De kan få smaksprøver og melk brukt i matlaging (som sauser o.l) fra 10 måneders alder. Etter 12 måneder kan de få inntil 5-6 dl melk (inkludert yoghurt) per dag. Grunnen til at man bør vente litt før man gir kumelk er at melk ikke inneholder noe særlig jern, og frem til barnet får litt større magesekk og begynner å spise mer variert, er det fint at den lille plassen i magesekken brukes på jernrike matvarer slik som brødmat.

Les mer om kumelk til barn her.

Velg de magre melketypene til barn

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. Dette rådet gjelder både for barn og voksne, og sålenge barnet har normal vekstutvikling bør det få lett- eller skummetmelk.

Et lite glass melk til for eksempel frokost og lunsj er en fin måte å gi påfyll av viktige næringsstoffer. Melk bidrar særlig med jod og kalsium i barnas kosthold.

Små barn trenger variert kosthold. Melken bør derfor drikkes sammen med annen sunn mat slik som grove kornprodukter, grønnsaker og frukt – fremfor at barnet drikker seg mett på melk alene.

Les mer: Dette må du vite om barnet reagerer på melk 

Helmelk til barn som legger lite på seg

Dersom barnet er småspist og legger lite på seg, kan man vurdere å gi helmelk. Helmelken inneholder mer fett enn skummet- og lettmelk, og vil gi barnet mer energi. Helmelk inneholder ellers de samme næringsstoffene som de magre melketypene.

Les også: Derfor er melk supert til barnas frokost

Ja, du kan gi barna dine sjokolademelk

Det finnes i dag flere sjokolademelktyper som ikke er tilsatt ekstra sukker. Da får man tilførsel av de samme næringsstoffene som man finner i vanlig melk, og samme mengde energi.

Sjokolademelk er derfor et fint alternativ for barn som ikke er så glad i vanlig melk, eller for å ha litt variasjon. Det kan være lurt å vente med å gi sjokolademelk på jevnlig basis til barnet er litt større, slik at det får sjansen til å vende seg til å drikke vanlig hvit melk fremfor den søtere sjokolademelken. Les mer her.