Hva slags mat bør jeg pakke i fødebagen?

Mange lurer på om det er spesielle matvarer det er lurt å pakke med seg til fødselen. Vi gir deg 5 gode råd.

Når det nærmer seg termindato blir mange gravide oppfordret til å pakke den såkalte fødebagen, og ha denne klar i tilfelle fødselen plutselig starter og man må dra av gårde til sykehuset.

Det finnes utallige lister og råd på internett over hva denne bagen bør inneholde – og det er ikke så rent lite heller. Mange anbefaler at man tar med seg litt mat, ettersom fødselen kan bli lang.

Det er viktig å understreke at man får mat på sykehuset, så du behøver ikke ta med deg masse matpakker. Partneren din har mulighet til å kjøpe seg mat, og de fleste sykehus har også kiosker der man kan kjøpe ekstra mat, drikke eller snacks dersom man har lyst på det.

Dersom du har lyst til å ta med deg litt ekstra proviant og lurer på om det er noe spesielt du bør tenke på, kan det være lurt å lese disse 5 tipsene:

1. Ta med deg noe du liker

Ventetiden på sykehuset kan for noen bli lang. Man blir da naturligvis sulten, og man blir kanskje også fysen på noe ekstra godt. Du kan gjerne pakke med deg litt proviant i fødebagen dersom du har lyst til det. Velg da mat du liker og kan kose deg litt ekstra med. Dersom dette er druer og usaltede nøtter er det topp, men det er også helt innafor med kjeks og godteri. Fødselen er tross alt en avgrenset tidsperiode, og det er ikke i disse timene det er avgjørende og ha et sunt kosthold eller ikke.

2. Ikke spar på energien

Det er ikke på fødestua du skal tenke på å spare på kaloriene. En fødsel er en energikrevende prosess, og det er ikke dumt med påfyll av ekstra energi. Nøtter, tørket frukt, kjeks og sjokolade er eksempler på mat som inneholder mye energi.

Meieriprodukter som yoghurt på klemmeposer, sjokolademelk eller iskaffe er også fine alternativer hvis du trenger litt ekstra påfyll som er lett å få i seg. Mange av disse variantene tåler å være noe tid i romtemperatur. Det finnes både typer med eller uten tilsatt sukker – velg det du har mest lyst på!

Les også: 5 vanlige spørsmål om mat til gravide

3. Ta med noe å drikke

Nok væske er viktig, og selv om du får tilbud om drikke på sykehuset, kan du gjerne pakke med deg favorittdrikken. Det er godt å ha noe smakfullt å drikke hvis man ikke orker å spise.

Kanskje du er ekstra glad i sjokolademelk? Mange av sjokolademelktypene på markedet er varmebehandlet ved ekstra høy temperatur, og den vil derfor tåle å ligge en stund i romtemperatur.

Les også: Derfor kan du drikke sjokolademelk med god samvittighet

Brus, vann med smak, smoothie eller juice kan også være friske og gode alternativer hvis du føler deg litt uggen. De fleste sykehus vil nok også kunne tilby deg saft og melk, og selvfølgelig rikelig med vann.

4. Spis lite og ofte

Det er gjerne litt selvbegrensende, men pass på å ikke spise all provianten på én gang. Små, hyppige måltider mellom hovedmåltider som frokost, lunsj og middag er fint også i perioden du er på sykehuset. Mange er kvalme under fødsel og da kan det være greit å spise litt innimellom når man orker. Nok mat og drikke er viktig, men noen ganger er man for uvel til at man orker tanken på dette. Da skal du ikke presse i deg godsakene du har pakket i fødebagen.

Pakk derfor med deg mat som passer som mellommåltider eller snacks. Hovedmåltidene får du på sykehuset.

Les mer: Sunn vekt i svangerskapet

5. Ta gjerne med litt til partneren din også

Når du først er i gang med pakkingen kan du gjerne pakke med litt ekstra mat, så partneren din også har noe å kose seg med på sykehuset. Pakker du for mye kan du jo bare ta det med tilbake igjen når dere skal hjem – det er ikke å forakte å ha litt ekstra god mat på lager når man kommer hjem!

Les mer: Dette bør du ha i kjøleskapet i ammeperioden

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.