Følger befolkningen kostrådene? En oppsummering av Norkost 4
Norkost 4 er en landsdekkende kostholdsundersøkelse for å avdekke hvordan befolkningen spiser. Spiser vi i tråd med anbefalingene?
Norkost 4
Første november 2024 ble resultatene fra Norkost 4 lagt frem. Norkost 4 er en landsdekkende kostholdsundersøkelse, der kostholdsdata fra 1049 kvinner og 915 menn i alderen 18-80 år ble samlet inn i perioden august 2022 til oktober 2023. Deltakerne ble rekruttert gjennom uttrekk fra Folkeregisteret. Undersøkelsen ble gjennomført som et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
Kostdata ble samlet inn gjennom to telefonintervjuer og gjennom et digitalt spørreskjema. På intervjuene ble deltakerne spurt om alt hva de hadde spist og drukket dagen før intervjuene. Gjennom spørreskjemaet skulle deltakerne svare på spørsmål om hvor ofte de spiste og drakk ulike mat- og drikkevarer.
Hvorfor gjør man en slik undersøkelse?
En landsomfattende kostholdsundersøkelse som Norkost 4 er relevant for å kunne si noe om i hvilken grad det vi spiser samsvarer med det som anbefales i kostrådene fra helsemyndighetene. I august 2024 ble de nye kostrådene lansert, som har som mål å bidra til et sunt og variert kosthold i befolkningen, og forebygge risikoen for livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, kreft, overvekt og fedme. En friskest mulig befolkning vil være en helsemessig gevinst for individet selv, men også ha en økonomisk gevinst for samfunnet (hvorav flere vil være i arbeid lengre, mindre trykk på helsevesenet).
Før Norkost 4 har det blitt gjort tre tilsvarende undersøkelser; Norkost 1(1993-94), Norkost 2(1997) og Norkost 2(2010-11).
Kostrådene - kort oppsummert
- Spis variert, mest fra planteriket og spis med glede 😊
- Spis frukt, bær eller grønnsaker til alle måltider.
- Spis grovt brød eller andre fullkornsprodukter til flere måltider hver dag.
- Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
- Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
- Begrens inntaket av godteri, snacks og søte bakevarer.
- Drikk vann!
Du kan lese mer om de nye kostrådene her: Dette må du vite om de nye kostholdsrådene og hvordan du kan spise i tråd med de nye kostrådene: Slik kan du spise i tråd med de nye kostrådene
Så hva sier rapporten – spiser vi i tråd med anbefalingene?
Matvaregrupper
Tabellen under viser en oversikt over mengdene som anbefales i de nye norske kostrådene, resultatene fra Norkost 4 (totale gruppen), og andelen av de som deltok i Norkost 4 som faktisk spiste i tråd med anbefalingene.
Matvaregrupper | Anbefalingen (kostrådene) | Resultatet fra Norkost 4 (n= 1964) | Andelen totalt som spiser etter kostrådet (%) (n= 1964) |
---|---|---|---|
Frukt, bær og grønnsaker | ≥ 500 g/dag | 299 g/dag | 14 % |
Fullkorn | ≥ 90 g/dag | 57 g/dag | 19 % |
Fisk, alle typer | ≥ 43 g/dag | 33 g/dag | 29 % |
Fet fisk | ≥ 29 g/dag | 15 g/dag | 19 % |
Rødt kjøtt | ≤ 50 g/dag | 89 g/dag | 40 % |
Bearbeidet kjøtt | Minst mulig | 49 g/dag | 22 % |
Nøtter | ≥20 g/dag | 3 g/dag | 5 % |
Melk og meieriprodukter | 3 om dagen (tilsvarer 5 dl) hvorav 2 bør være melk eller yoghurt | * | 18 % |
*Utregningen av porsjoner meieriprodukter hvorav minst to porsjoner skal være yoghurt, fettredusert melk, cottage cheese eller kesam, gjør at antallet porsjoner ikke utgjør en meningsfylt mengde
Ut fra oversikten kan vi se at etterlevelsen av kostrådene totalt sett er lav, og at befolkningen generelt har en lang vei å gå for å nå målet om å spise i tråd med anbefalingene. Det befolkningen særlig har mye å hente på er inntaket av frukt, bær og grønnsaker, fullkorn og fisk som er for lavt, mens inntaket av rødt kjøtt er for høyt.
Rapporten viser også at det er en del forskjeller mellom ulike grupper i befolkningen; mens de eldre spiser mer potet, frukt/bær og fisk, spiser de yngre mer pasta/ris, kjøtt/kjøttprodukter og saft/brus. Det er også forskjeller når det kommer til sosioøkonomisk status; de med høyere utdanning har generelt et sunnere kosthold, bestående av mer frukt, bær og grønnsaker, nøtter/frø, vann og fiber, enn de med lavere utdanning. Men de med høyere utdanning har også et høyere inntak av alkohol.
Inntak av næringsstoffer
Tabellen under viser anbefalt fordeling av næringsstoffer, samt resultatet fra Norkost 4.
Næringsstoffer | Anbefalingen (Helsedirektoratet) i % av energien (E%) | Resultatet fra Norkost 4 i % av energien (E%) |
---|---|---|
Proteiner | 10-20 E% | 18 E% |
Karbohydrater | 45-60 E% | 40 E% |
Tilsatt sukker | < 10 E% | 7 E% |
Fett | 25-40 E% | 38 E% |
Mettet fett | < 10 E% | 13 E% |
Enumettet fett | 10-20 E% | 15 E% |
Flerumettet fett | 5-10 E% | 6 E% |
Alkohol | Lavest mulig | 2 E% |
Sammenliknet med anbefalt fordeling av energi er inntaket av karbohydrater for lavt og inntaket av mettet fett for høyt i resultatene fra Norkost 4.
Hva med vitaminer og mineraler?
Stort sett viser resultatene fra Norkost 4 at inntaket av vitaminer og mineraler samsvarer med anbefalingen, så lenge kosttilskudd var inkludert i beregningen. Unntaket var folat, kalsium og selen, som er lavere enn anbefalingen for kvinner. Tar man ikke med kosttilskudd i analysene, er vitamin D, folat og selen under anbefalt inntak for begge kjønn. Menn har et for lavt inntak av vitamin C, mens kvinnene får i seg for lite kalsium, jern, kalium, jod og vitamin A.
Hva med melka?
Hvis vi sammenlikner resultatene fra Norkost 4 med Norkost 3 ser vi at melkeinntaket har gått ned og osteinntaket opp. Generelt drikker og spiser menn mer melk og yoghurt enn kvinner, og den eldre generasjonen har et høyere inntak av skummet melk enn resten av befolkningen.
Beregningene gjort i Norkost 4 viser, ikke overraskende, at ost og melk var de viktigste kildene i kostholdet vårt til kalsium.
Når vi ser på matvaregruppers bidrag til næringsstoffer ser vi at melk og yoghurt er en viktig kilde til å dekke behovet for ulike mineraler; kalsium (dekker 28 % av behovet), kalium (10 %), fosfor (14 %) og jod (21 %). Mens osten bidrar med kalsium (33 %), fosfor (14%), sink (15 %) og jod (13 %).
Hva har skjedd med kostholdet over tid?
Sammenliknet med forrige kostholdsundersøkelse i befolkningen (Norkost 3), ser vi noen endringer når det kommer til kostvaner:
- Vi spiser mer fett, men mettet fett har holdt seg stabilt
- Karbohydratinntaket er noe lavere nå enn tidligere
- Inntak av brød, frukt/bær, poteter, fisk/fiskeprodukter og melk har gått ned
- Inntaket av grønnsaker, ost, sukker/søtsaker og sukkerfri saft/brus har gått opp
Kan Norkost 4 si noe om hva befolkningen FAKTISK spiser?
Som i alle kostholdsundersøkelser finnes det også i Norkost 4 noen svakheter:
- Overførbarhet: Deltakelsen var lav sammenliknet med antallet som ble trukket ut fra Folkeregisteret og invitert til å delta i undersøkelsen. Man så en skjevfordeling der de som deltok hadde høyere utdanning enn gjennomsnittet i den generelle befolkningen. Det vil gjøre resultatene mindre overførbare til hva som er status i befolkningen, ettersom høyere utdannelse ofte er forbundet med en sunnere livsstil.
- Kostholdsdata: All informasjonen som ble samlet inn om kosthold var selvrapportert. Det vil si at faktorer som hukommelsen til deltakerne, deres kunnskap og interesse rundt mat og evnen til å gjengi hva de har spist og drukket kan spille inn på resultatet.
Det ble gjort to intervjuer per deltaker. Grunnet dag-til-dag variasjon i folks mat- og drikkevaner, bidrar to intervjuer med litt lite informasjon for å kunne si noe om deltakernes «vanlige kosthold». Informasjonen kan derfor kun brukes på gruppenivå.
Kosthold er personlig, og underrapportering er en vanlig svakhet i kostholdsundersøkelser. Underrapportering vil si at man enten bevisst eller ubevisst sier at man har spist/drukket mindre enn det man faktisk har.
Konklusjon
Vi har fortsatt en lang vei å gå for å spise i tråd med de norske kostrådene. Vi spiser for lite frukt, bær og grønnsaker, fullkorn og fisk, og for mye rødt og bearbeidet kjøtt.
Inntaket av mettet fett er for høyt, mens de fleste vitaminer og mineraler en innenfor anbefalt inntak, så lenge vi tar med kosttilskudd i beregningene.
Sammenliknet med forrige kostholdsundersøkelse (Norkost 3) har melkeinntaket gått ned og osteinntaket opp. Kalsiuminntaket til kvinner ligger under anbefalingen, også når kosttilskudd er inkludert.
Ettersom de som deltar i kostholdsundersøkelser ofte er sunnere og mer opptatt av kosthold enn de som ikke deltar, vil mest sannsynlig disse utfordringene være minst like store i den generelle befolkningen.
KILDEHENVISNINGER
- Sammenligning med Helsedirektoratets kostråd - Helsedirektoratet, (hentet 13.11.2024)
- Referanseverdier for energi og næringsstoffer - Helsedirektoratet, (hentet 13.11.2024)
- Kostrådene - Helsedirektoratet, (hentet 13.11.2024)