Fire glassflasker med rosa eller grønn smoothie i en kurv som står ved sommerblomster

Derfor bør du bruke meieriprodukter i smoothie

Skal du lage en kjapp og god smoothie som i tillegg bør være sunn og næringsrik? Da bør du lese disse tipsene.

En smoothie er en tykk, kald og forfriskende drikk som ofte lages av friske eller frosne bær, frukt eller grønnsaker. Fordelen med å lage smoothie er at det er en kjapp og forfriskende måte å få i seg mat myndighetene anbefaler oss å spise.

Du kjenner kanskje til "5 om dagen", at myndighetene anbefaler oss å spise fem grønnsaker og frukt hver dagen. Visste du at det også finnes et kostråd om "3 om dagen", som gjelder meieriprodukter? Myndighetene anbefaler nemlig også at vi får i oss tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag.

Lager du en smoothie kan du derfor kombinere to kostråd. At det i tillegg smaker himmelsk, og er en sunn dessert du kan unne deg hver eneste dag, er en stor bonus.

Les også: Derfor trenger du 3 om dagen

Velg melk som væske

For å blande ingrediensene i en smoothie må det væske til. Noen bruker juice eller saft, men visste du at du kan øke innholdet av 7 vitaminer og mineraler i smoothien din ved å bruke melk og meieriprodukter? Med melk som væske i smoothien tilsetter du nemlig en liten en pakke med viktige næringsstoffer. Melk er kilde til blant annet proteiner, kalsium, jod, kalium, fosfor og vitaminene B2 og B12.

Mer proteiner med meieriprodukter

Frukt og bær i smoothien bidrar med kostfiber og flere vitaminer og mineraler. Du kan imidlertid øke proteininnholdet betraktelig ved å være bevisst noen kilder til protein i smoothien. Bruker du yoghurt, kvarg eller for eksempel cottage cheese kan du øke proteininnholdet i smoothien.

Med 100 gram cottage cheese, noe som tilsvarer rundt 6 spiseskjeer, får du i deg 13 gram proteiner. Dette tilsvarer rundt 23 % av dagsbehovet til en gjennomsnittlig voksen kvinne*.

I tillegg får du gjennom disse 6 spiseskjeene cottage cheese i deg en stor andel av anbefalt daglig inntak av andre næringsstoffer, for eksempel:

  • 32 % av fosfor
  • 15 % av vitamin B12
  • 13 % vitamin B2
  • 10 % jod
  • 8 % kalsium

Les også: Slik får du enkelt i deg proteiner

Her finner du våre beste smoothieoppskrifter!

Tips til smoothie

  • Unngå tilsatt sukker! Tilsett en godt moden banan om du vil ha mer søtsmak i smoothien. Det samme gjelder hvis du bruker fruktyoghurt eller syrnet melk med smak. Bruker du dette får du trolig nok søtsmak uten å tilsette noe mer.
  • Urter gir en ekstra frisk smak! Ønsker du en ekstra spiss på smaken kan du tilsette friske urter som sitronmelisse eller mynte.
  • Isbiter gjør susen! Dersom du bruker friske bær i smoothien, må du bruke isbiter i tillegg for å få en tykk og god konsistens. Ellers gjør både banan, avokado og fyldig yoghurt at smoothien blir tykkere.
  • Frys ned overmoden frukt! Har du for mye frisk frukt som er i ferd med å bli overmoden? Skrell, kutt opp og frys frukten og bruk det i smoothie ved en senere anledning.
  • Lag is av restene! Har du smoothie til overs, kan du fryse ned restene i isformer, og ta dem frem på en varm sommerdag.

Visste du at man kan servere smoothie i en skål og spise den med skje? Sjekk ut oppskriften på en smoothiebowl her!

*Kvinne 25-50 år år, stillesittende arbeid, 2-3 timer fysisk aktivitet per uke. Matvaretabellen.no.

Ernæringsrådgiverens tips

Visste du at melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i det norske kostholdet?

Fakta

Bruker du plantedrikker i stedet for melk? Husk at det er stor forskjell på næringsinnholdet i plantedrikkene, og at du ikke kan bytte ut melk med dem og få akkurat de samme næringsstoffene. Noen av plantedrikkene er tilsatt kalsium, B-vitaminer, jod og vitamin D, men ikke alle. Kun noen få av plantedrikkene på markedet er per i dag tilsatt jod.

KILDEHENVISNINGER

Matvaretabellen

Helsenorge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.