Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Melk kan forebygge syreskader på tennene

Syreskader på tennene ses i stadig større grad hos ungdom. Syreskader skyldes ofte at vi drikker for mye juice, kaffe og brus, og kan enkelt forebygges med råd om kosthold og tannstell.

Sur mat og drikke (pH < 4-4,5) kan gi syreskader på tennene. Det er flere typer mat og drikke som har lav pH, for eksempel fruktjuice, brus, sure sportsdrikker, vin, sitrusfrukter og surt godteri. Dette gjelder også brus og saft som ikke inneholder sukker.

Skrukorken er tennenes verste fiende

For å forebygge syreskader på tennene er råd nummer en å drikke vann mellom måltidene, og begrense brusinntaket. Brusflasker med skrukork gjør det mulig å drikke litt og litt brus, og gi tennene et jevnlig påfyll av syre. Skrukorken kan derfor kanskje kalles tennenes verste fiende.

Melk og meieriprodukter kan beskytte tennene

Det ser ut til næringsstoffer i melk og meieriprodukter kan bidra til å balansere syren fra mat og drikke med lav pH, og at melk, ost og yoghurt derfor kan være med og beskytte tennene. Dette fordi det ser ut til at mineraler fra melkeprodukter kan styrke tennene igjen etter syrepåvirkning. Det kan også være smart å avslutte måltidet med litt ost, melk eller yoghurt fordi proteiner og fett fra disse matvarene kan legge seg som en beskyttende hinne på tennene.

Les også: 5 gode grunner til å spise ost

Puss tenner før du drikker kaffe

I tillegg til å passe på hva du spiser og drikker, anbefales tannpuss og bruk av fluorskylling hver dag for å forebygge syreskader på tennene. Men, det anbefales ikke å pusse tennene rett etter inntak av sure drikker som juice og kaffe. Puss heller tennene først, eller skyll munnen godt med vann før tannpussen.

Mange ungdommer har syreskader på tennene

En doktorgradsavhandling om temaet viser at hele 6 av 10 ungdommer mellom 16 og 18 år har syreskader på tennene. Tidligere så man syreskader først og fremst hos eldre, etter et langt liv med inntak av mat og drikke, mens vi i dag i stadig større grad ser disse skadene også hos ungdom. Dette kan bli et stort folkehelseproblem, da syreskader på tennene er vanskelig å reparere.

Les også: Ungdomstiden er viktig for benhelsen

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Det beste for tennene er å drikke vann mellom måltidene, og så drikke melk og annen drikke med smak til måltidene.

Fakta

Ikke bare kosthold – hva annet kan vi gjøre for tennene?

  • Ikke puss tennene rett etter at du har drukket eller spist noe surt, for eksempel juice
  • Puss tennene to ganger daglig
  • Bruk tannkrem med fluor, og bruk gjerne fluortabletter- eller skylling
  • Drikk sure drikker med sugerør. Da får ikke tennene direkte kontakten med den sure drikken