Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Mysost

Knekkebrød med brunost og et glass melk
Mysost er et annet ord for brunost

Brunost

Brunost er en fellesbetegnelse på gyllenbrun ost med en søt karamellignende smak laget av myse tilsatt melk og fløte fra ku- og/eller geit. LES MER
og brukes som en fellesbetegnelse på ost

Ost

Alt fra kremost og kvarg til blåmuggost og gulost regnes som ost. Felles for dem alle er at de er fremstilt ved å konsentrere opp melkens proteiner. LES MER
laget ved inndamping av myse

Myse

Myse er den væsken som er igjen av melken etter at ostestoffet er skilt ut under ysting av ost. LES MER
etter at kaseiner

Kaseiner

Kaseiner består av fire ulike proteiner og er den største gruppen proteiner som kun finnes i melk. Av proteinene i kumelk utgjør kaseinene 80% LES MER
i melk

Melk

Melk er en næringsrik drikk som består av ca. 87% vann i tillegg til de store næringsstoffene  Melkeproteiner, Fett og Laktose. LES MER
er skilt fra ved produksjon av gulost

Gulost

Oster laget av melk fra ku eller geit. Utfellingen av ostestoffet, kaseinet, skjer ved bruk av løpe eller ved syrning med syrekultur og oppvarming. LES MER
.
Osten blir tilsatt en blanding av melk og fløte

Fløte

Fløte er den fettrike delen av melken. Når den nysilte melken har stått en stund, blir det dannet et fløtelag. LES MER
fra ku eller geitemelk

Geitemelk

Geitemelk kan ha varierende innhold av fett, laktose og proteiner sammenlignet med kumelk. LES MER
. Sluttinndamping og koking/bruning av massen foregår i en trykkoker. Til slutt avkjøles osten i en spesiell kjøler som skraper innholdet rundt mens det avkjøles. Les mer om brunost

Brunost

Brunost er en fellesbetegnelse på gyllenbrun ost med en søt karamellignende smak laget av myse tilsatt melk og fløte fra ku- og/eller geit. LES MER
.