Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Melkesyrebakterier

Melkesyrebakterier er ulike bakterier som omdanner glukose til melkesyre, eller en blanding av melkesyre, etanol og karbondioksid (CO2). Melkesyrebakterier vokser anaerobt, det vil si uten luft, men kan tåle luft i nærheten (aerotolerante anaerobe). Ettersom laktose (melkesukker) består av glukose og galaktose vil melkesyrebakterier som vokser i melk omdanne laktosen til melkesyre, etanol og karbondioksid. Syrekulturer som tilsettes meieriprodukter består av ulike melkesyrebakterier.

Ulike melkesyrebakterier

Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og veldig mange av bakteriene befinner seg i tarmen. I alle syrnede meieriprodukter som syrnet melk og yoghurt finnes det ulike melkesyrebakterier, men de fleste av disse klarer ikke å overleve gjennom magens sure miljø. Det finnes likevel noen varianter av melkesyrebakterier som overlever, og som derfor kan bosette seg i tarmen. Ved å drikke syrnet melk eller yoghurt med slike såkalte probiotiske melkesyrebakterier, kan tarmens naturlige bakterieflora forsterkes.