Trebrett med oppskjærte grønnskaer og en skål med lettrømme

Lettrømme

Lettrømme er en syrnet blanding av helmelk og kremfløte tilsatt melkesyrekultur. Den har en fyldig konsistens, og en rik og frisk smak.

Fremstilling av lettrømme

Lettrømme har enten 10 eller 18% fett. Den standardiserte fløten (helmelk og kremfløte) blir høypasteurisert og homogenisert. Deretter blir fløten avkjølt til syrningstemperatur, 20-22 °C, og tilsatt en tradisjonell (mesofile) melkesyrekultur. Syrningen pågår i omlag 20 timer, til en pH på rundt 4,5. Etter syrning blir produktet delvis nedkjølt, tappet på beger og sluttkjølt til 0–4 °C.

Laktosefrie lettrømme gjennomgår en prosess der melkesukkeret spaltes ved at enzymet laktase tilsettes. Hos personer som ikke er laktoseintolerante foregår denne spaltingen i fordøyelsen.

Oppbevaring og holdbarhet

All rømme har en holdbarhet på 40 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt og i uåpnet emballasje. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet brukes om det lukter, smaker og ser ut som før. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.

Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på rømmen selv kunne vurdere om den fortsatt er god og kan spises. Rømme som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Mugg danner synlige kolonier, mens gjær kan luktes/smakes. Gjær medfører også at emballasje kan bli ”oppblåst”, men dette skjer sjelden innenfor holdbarhetsperioden. I de tilfeller dette skjer skyldes det at produktet har blitt forurenset med mikroorganismer etter varmebehandlingen.

Rømme kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler.

Brukertips i matlagingen

Lettrømme er et magert rømmeprodukter som passer bra å bruke til dressinger, dipp og kalde sauser. Produktene kan også brukes på bær, pai og i andre desserter. Lettrømme er ypperlig i kalde retter og sauser. Den er ikke kokestabil og må derfor tilsettes varme retter like før servering.

Laktosefri lettrømme egner seg svært godt for de med laktoseintoleranse og kan brukes på samme måte som vanlig lettrømme.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.