Spørsmål og svar om smør

Hvordan fremstilles smør?

I Europa defineres smør som et produkt som inneholder minst 80 prosent melkefett og maks 16 prosent vann.

Til produksjonen av smør brukes uhomogenisert fløte med 35–40 prosent fett. Smør kan kjernes av vanlig fløte eller av syrnet fløte som er tilsatt melkesyrebakterier.

Under kjerning av fløten dannes det smørkorn og kjernemelk. Kjernemelken helles av før smørkornene vaskes og eltes til en fast masse. Smør lages for det meste av fløte fra kumelk, men kan også lages av geitemelk.

Smør selges med eller uten tilsatt salt og kan være tilsatt D-, A- og E-vitamin.

Hvorfor er smør gult?

Smør er gult fordi kuene har spist gress som inneholder det gule plantepigmentet beta-karoten, eller fordi dette pigmentet er tilsatt under produksjonen av smøret. Karoten kan omdannes til A-vitamin i menneskekroppen.

Geitesmør er derimot helt hvitt ettersom det er laget fra geitemelk som ikke inneholder beta-karoten.

Hva er forskjellen mellom smør og margarin?

Smør er et meieriprodukt som inneholder minst 80 prosent melkefett, mens margarin er en fast, formbar blanding av vegetabilsk og/eller animalsk fett og vann.

Margarin kommer i mange varianter med ulikt fettinnhold og inneholder som regel mindre mettet fett enn smør. Margarin er også tilsatt farge og aroma.

Hvorfor kan smør, men ikke alle margarintyper brukes til matlaging?

Vanlig margarin kan brukes på samme måte som smør, men en del margarintyper er ikke like stabile når de varmes opp. Dette skyldes at de har et lavere fettinnhold og er laget av en mindre stabil emulsjon.

Hvilke planteoljer margarintypen inneholder, vil også påvirke hvor godt den tåler oppvarming. Linfrøolje tåler for eksempel ikke høy varme, mens solsikkeolje kan brukes til både baking og steking. Bruksegenskapene til de ulike variantene er som regel oppgitt på emballasjen.

Bør smør oppbevares i kjøleskap?

Ja, i likhet med andre meieriprodukter er det viktig å oppbevare smør ved 4 °C eller lavere for å bevare kvaliteten og holdbarheten.

Smør kan også fryses tett pakket inn i inntil 3 måneder.

Vær likevel klar over at smør harskner ved ugunstig lagring og over tid, selv under frysing.

Les mer om smør her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.