To melkespann

Sterilisering

Sterilisering av melk og meieriprodukter betyr at de er utsatt for en varmebehandling som fører til at alle bakterier og bakterielle sporer dør.

Den vanligste steriliseringsmetoden for melk og meieriprodukter kalles UHT-behandling. UHT står for ultrahøy temperatur og behandlingen innebærer at produktet blir varmet opp til minst 135 °C i minst 1 sekund.

Autoklavering er en annen steriliseringsmetode som innebærer at produktene steriliseres i hermetisk lukket emballasje i 120 °C i 15 minutter. Begge metodene steriliserer produktet, men UHT-behandlingen er mer skånsom og er derfor den metoden som foretrekkes for melk og meieriprodukter.

Hva er en autoklav?

En autoklav er en lukket beholder som brukes når utstyr og produkter skal steriliseres ved hjelp av høy temperatur og trykk. Autoklaverte produkter er frie for bakterier. En autoklav brukes i næringsmiddelindustrien til å fremstille produkter som skal ha meget lang holdbarhet. Utstyret kalles autoklav og prosessen autoklavere. En forenklet utgave av autoklaven brukes i husholdningen, en trykkoker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.