To glass med melk med smak av vanilje og sjokolade.

UHT-varmebehandling (ultrapasteurisering)

UHT-varmebehandling eller ultrapasteurisering som det også kalles er oppvarming av melk under trykk til 130-145 °C i noen sekunder. Dette gjør produktene langtidsholdbare og tilnærmet sterile i uåpnet pakning.

Hva er UHT-behandling?

Enkelte meieriprodukter blir varmebehandlet ved det som kalles ultrahøy temperatur (UHT) for at de skal ha lang holdbarhet. UHT-behandlede produkter på markedet inkluderer laktosefri melk, enkelte smaksatte melkevarianter og geitemelk. Disse produktene blir først varmet opp til 60-80 °C før de varmes videre opp under trykk ved 135–145 °C i noen sekunder. Den høye temperaturen dreper alle bakterier og bakteriesporer, og gjør produktene tilnærmet sterile. Når de sterile produktene er nedkjølt, blir de pumpet over i store tanker som skal lagre produktene sterilt inntil de fylles i emballasjen. Siden alle bakterier er drept er det mulig å lagre produktet på steriltankene ved romtemperatur.

Hvis UHT-behandlede produkter tappes gjennom en aseptisk (steril) tappemaskin, vil de være sterile i emballasjen inntil åpning. Det betyr at produktet kan lagres ved romtemperatur i inntil 6 måneder.

Extended shelf life (ESL)

Melkens holdbarhet kan forlenges ved såkalt Extended shelf life (ESL)-teknologi. 

Ulike metoder benyttes for å lage ESL-melk da det ikke finnes én standardisert enkeltmetode. Dette innebærer at ESL-melk kan være produsert ved ulike varmebehandlingsmetoder, eller ved ulike typer filtrering (mikrofiltrering) som fjerner mikroorganismer. Alle metodene har som formål å fjerne mikroorganismer som ellers ville kunne forårsake forringelse av produktet eller gi sykdom hos forbruker.

I motsetning til UHT-behandlet melk som uåpnet kan lagres ved romtemperatur, må ESL-melk oppbevares i kjøleskap. Vanlig pasteurisert melk har en holdbarhet på 13 dager, mens melk som er ESL-behandlet typisk vil ha en holdbarhet på 21-30 dager. UHT-behandlet melk har en holdbarhet på rundt 12 uker.

Oppbevaring og holdbarhet

Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur inntil 6 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet. Etter åpning er holdbarheten ca. én uke ved 0-4 °C.

Brukertips i matlagingen

UHT-behandlet melk er langtidsholdbar og kan brukes på samme måte som vanlig melk. Smaksatt melk er i hovedsak produsert for å drikkes. Noen smaksatte melkeprodukter er laktosereduserte og noen er helt laktosefrie.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.