Feta

Feta er en ost som kommer fra Hellas og klassifiseres som en halvfast til bløt ost.

Nedlegging av ost i lake, olje (olivenolje), vin eller eddik har lange tradisjoner i mange land. På denne måten unngår en videre modning ved at bakteriene og muggen ikke vokser på overflaten, og det skjer ingen uttørking.

Oppbevaring og holdbarhet

Fetaost bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C, og god hygiene i kjøleskapet er viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. Varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost.

Fetaost er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen forutsatt at emballasjen ikke er åpnet og at produktet er lagret riktig. Er produktet oppbevart på riktig måte kan osten ofte spises langt utover holdbarhetsdatoen. Har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner.

Brukertips i matlagingen

Feta er godt som snacks og egner seg ypperlig i marinader, paier og salater (osten er en viktig ingrediens i gresk salat). Fetaost kan også brukes som fyll og tilbehør til fisk, kjøtt eller kylling.

Kan alle salatoster kalles feta?

Kun oster som kommer fra visse områder i Hellas har etter EU-regler lov til å kalle seg feta. Den tradisjonelle greske osten lages med melk fra sau eller geit (maksimalt 30 % geitemelk), men det finnes etterligninger i andre land som også er laget av kumelk. En av de norske etterligningen kalles salatost.
Felles for ostene er at de er fremstilt ved bruk av både syrekultur og løpe. Koagelet som dannes blir skjært og ostemassen blir overført til perforerte former slik at mysen dreneres. Osten modnes og lagres deretter i saltlake (5-15 % salt).

Original feta er vanligvis helt hvit siden melk fra sau og geit er hvitere enn kumelk. Osten er salt og litt syrlig og har 50 % fett i tørrstoffet. Den kan oppbevares i lengre tid – i noen uker eller flere måneder. Ferske eller noen dager gamle blir ostene lagt i små skåler eller store beholdere – det blir også mer og mer vanlig at osten pakkes enkeltvis i forbrukerpakninger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.