Melkeringe

Melkeringe er et syrnet melkeprodukt som passer ypperlig som dessert eller et mellommåltid. Produktet inneholder 5,2 % fett, og har et tynt fløtelag på toppen av begeret. Melkeringe spises naturell eller serveres med kavring eller flatbrød og eventuelt sukker og kanel.

Melkeringe - før og i dag

Produktet ble tidligere laget på gårder, setre og hjem av nysilt, ikke avkjølt melk straks etter melking, ved å slå den varme melken i en melkeringe, en lav rund beholder laget av tre. Deretter ble melken satt til oppfløting og syrning ved romtemperatur i ca. ett døgn. Melken hadde da syrnet, hadde et fast koagel med et fint lag av syrnet fløte på toppen. Etter ferdig syrning ble beholderen satt til avkjøling ved lavere temperatur, inntil den ble servert. I senere tid ble varm melk tilsatt syrekultur, selvsyrnet melk eller gårdens egen tettekultur, før melkeringen eller bollen med den syrnede melken ble satt til syrning ved romtemperatur. Melken fikk et jevnt og fint fløte-/rømmelag på toppen av den syrnede melken. Produktet ble servert med kavring eller flatbrød og eventuelt litt sukker. Melkeringe kunne bli laget i ringer beregnet på at flere personer spiste samtidig direkte av ringen, eller i mindre boller for én person. I enkelte distrikter ble produktet kalt rømmekolle, andre steder filbonke.

Hvis tettekultur ble brukt som syrningskultur ga det produktet en noe seig, delvis trådtrekkende konsistens og en mild syrlig smak.

I dag blir produktet laget på meieriet. Den standardiserte fløten (helmelk og kremfløte) blir høypasteurisert og homogenisert. Deretter blir fløten avkjølt til syrningstemperatur 20-22 °C og tilsatt den tradisjonell (mesofile) melkesyrekulturen. Den magre fløten tappes over på beger og settes til syrning i varmerom. Syrningen pågår i ca. 20 timer, til en pH på om lag 4,5. Etter syrning blir produktet sluttkjølt til 0–4 °C. På grunn av fremstillingsmåten får produktet et tynt fløtelag som legger seg på toppen av begeret.

Oppbevaring og holdbarhet

Melkeringe bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C. Den er datostemplet, men kan fint ha en holdbarhet på 35 dager etter produksjonsdato ved konstant lav temperatur.

Brukertips i matlagingen

Melkeringe brukes tradisjonelt til dessert eller som et mellommåltid. Den spises naturell eller serveres med kavring eller flatbrød og eventuelt sukker og kanel. Den er spesielt mye brukt i våre nordligste fylker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.