Saltkaramell panna cotta is

Karamellis med honningkaramelliserte nøtter

Denne isen er nydelig med sine salte og søte smaker. For at isen likevel ikke skal bli for søt bruker vi gresk yoghurt naturell i isbasen.

TidOver 60 min
MiddelsMiddelsMiddels

Ingredienser:

Porsjoner

1 porsjon gir 6 stk.

  • Karamelliserte nøtter:
  • 100 g Peanøtter
  • 4 ss Honning
  • Salt karamellsaus:
  • 2 dl Sukker
  • 1,5 dl Kremfløte
  • 70 g Smør
  • 1 ts Flaksalt
  • Isbase:
  • 400 g Gresk yoghurt naturell
  • 1 ss Mapel sirup
  • 2 ss Karamellsaus

Fremgangsmåte:

Karamelliserte nøtter:

  1. Sett ovnen på 180°C. Legg peanøttene på et bakepapir og hell over honning. La nøttene stå i ovnen i ca. 10 minutter. Følg nøye med så ikke honningkaramellen din brenner seg. Det går veldig fort når den først begynner å få farge.
  2. Ta ut og la avkjøle. Trekk papiret med nøttene over på en rist slik at de avkjøles raskere. Har du ikke salte nøtter kan du strø litt flaksalt over nøttene når de er ferdige i ovnen, men før de har stivnet.

Salt karamellsaus:

  1. Smelt sukker til karamell i en tykkbunnet kjele på middels til sterk varm. Sukkeret skal få en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter. Tilsett litt og litt fløte under omrøring. Rør inn smør og kok sausen videre i 10 minutter eller til den tykner. Rør inn salt til slutt og hell på glass. La sausen stå kaldt over natten slik at den tykner.

Ispinner:

  1. Rør sammen den greske yoghurten med lønnesirupen. Så tilsetter du den salte karamellen. Smak deg frem med en spiseskje av gangen, men husk at når isen fryses forsvinner noe av sødmen. Prøv å lage fine karamellbølger i yoghurten, altså ikke la karamellen blandes helt inn i yoghurten.
  2. Hakk opp en del av de karamelliserte nøttene dine i så små biter som du vil ha i isene dine.
  3. Har du stående isformer heller du i karamellyoghurtblandingen og prøver å få de karamelliserte nøttene ned langs siden på isformene – da blir de synlige når du tar isene ut av formene.
  4. Har du derimot liggende isformer legger du nøttene i bunnen, fyller på med karamellyoghurt og strør gjerne også et lag med nøtter på toppen.
  5. Plassér isformene i fryseren og vent i omlag 4-6 timer før de er ferdige.
  6. Servér gjerne ispinnene på et fat med flere karamelliserte nøtter strødd utover.

Kokkens tips:Du kan gjerne bruke andre nøtter som pecan, valnøtter eller pistasjenøtter om du foretrekker dette fremfor peanøtter. Det kan også være lurt å lage mer av de honningkaramellisrte nøttene siden de også kan brukes som topping på blant annet yoghurt. Nøttene kan oppbevares i et tett glass frem til bruk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.