Bløtkake med multer og karamell

Bløtkake med multer og karamell

Denne nydelige kaken er laget av Vidar Abrahamsen og er vinnerkaken i bløtkakekonkurransen 2017, arrangert av Opplysningskontoret for brød og korn og Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Den kan lages som en stor eller 4-6 små porsjonskaker avhengig av størrelsen du velger. Prøv den!

TidOver 60 min
MiddelsMiddelsMiddels

Ingredienser:

  • Sukkerbrød:
  • 4 stk Egg
  • 160 g Sukker
  • 160 g Mel
  • 0,5 ts Bakepulver
  • Multesirup:
  • 100 g Multer
  • 10 g Sukker (kan sløyfes)
  • 1 dl Vann
  • Multekaramell:
  • 200 g Sukker
  • 4 ss Vann
  • 80 g Smør
  • 2 dl Kremfløte
  • 2 krm Havsalt
  • 100 g Multer
  • 10 g Sukker
  • Knas:
  • 100 g Hasselnøtter
  • 50 g Havregryn
  • 75 g Sukker
  • 1 krm Havsalt
  • Multekrem:
  • 3 dl Kremfløte
  • 3 ss Brunt sukker
  • 300 g Multer
  • 1,5 ts Vaniljesukker
  • Kremfløte:
  • 2 dl Kremfløte
  • 2 ss Sukker
  • 2 stk Gelatinplater
  • 0,2 dl Vann

Fremgangsmåte:

Sukkerbrød:

  1. Sett stekeovnen på 200 °C og kle en langpanne med bakepapir.
  2. Pisk egg og sukker til fyldig eggedosis. La kjøkkenmaskinen gå på halv styrke og la den piske i 10 minutter.
  3. Bland hvetemel og bakepulver sammen i en bolle og sikt det inn i eggedosisen. Vend det forsiktig inn med en slikkepott.
  4. Ha røren over i langpannen og bre det godt utover i et jevnt lag.
  5. Stek sukkerbrødet i midt i ovnen i ca 10 minutter, før den avkjøles helt.
  6. Ønsker du å lage porsjonskaker stikker du ut små, runde kaker på ca 6 cm. Det skal gi deg minst 18 små bunner, du skal ha tre til hver kake. Vil du lage en stor kake, deler du bunnen i 3 like deler. Multesirup:
  7. Kok opp alle ingrediensen under omrøring og la det småkoke i 6-7 minutter. Avkjøl.Multekaramell:
  8. Bland sammen sukkeret og vannet i en middels stor kasserolle og kok opp på høy styrke, uten å røre. Dette er for at sukkeret ikke skal krystallisere seg. Du kan til nød vende litt forsiktig på kjelen for å få alt sukkeret til å smelte. La det koke til det får en gyllen farge.
  9. Trekk kjelen av platen og rør inn smøret litt etter litt.
  10. Sett kjelen tilbake på lav varme og tilsett fløten under omrøring. La karamellen koke i ca 4 minutter.
  11. Rør inn havsalt.
  12. Ta av 50 g av karamellen, den skal brukes til knasen. Avkjøl resten.
  13. Kjør multer og sukker med en stavmikser og ha mosen gjennom en sikt. Da får du til slutt en fin puré. Rør multepuréen inn i resten av karamellen.Knas:
  14. Ha hasselnøttene på et stekebrett og sett dem midt i ovnen på 180 °C i 7-8 minutter. Ta dem ut og kna dem inni et mørkt kjøkkenhåndkle slik at mesteparten av skallet faller av.
  15. Rist havregrynene i en tørr stekepanne på middels høy varme til de blir gyldne. Sett nøtter og havregryn til side.
  16. Smelt sukkeret i en stekepanne. Når sukkeret har blitt til gylden karamell tar du pannen vekk fra platen og tilsetter nøtter og havregryn. Vend alt godt sammen og ha det utover et skjærebrett.
  17. Dryss over havsalt og la det avkjøles i noen minutter. Hakk deretter knasen med en god kniv og vend til slutt inn 50 g ferdig karamell (den laget du i forrige steg).Multekrem:
  18. Pisk kremfløte og brukt sukker sammen til du har fått en ganske fast krem.
  19. Vend inn multene.Bruker du frosne multer som et tint, siler du dem av før du vender dem inn i kremen.
  20. Smak til med vaniljesukker og sett multekrem kaldt til du skal bruke den.Krem:
  21. Legg gelatinplatene i bløt i rikelig med vann i ca 8-10 minutter.
  22. Varm opp 0,2 dl vann i en liten gryte. Klem ut vannet av gelatinplatene og løs dem opp i vann under omrøring. Når gelatinen er oppløst tilsettes litt av kremfløten i gelatinen før alt blandes sammen med resten av kremfløten og sukkeret i en bolle. Å bruke gelatin i kremen gjør at den holder formen lenger, det kan være spesielt lurt i varme sommermåneder. Du kan velge å sløyfe gelatinen og piske en helt vanlig krem.
  23. Pisk til en stiv krem. Montering:
  24. Dynk en bunn raust med multesirup. Legg en skje multekrem på den dynkede bunnen og ha så på litt karamell. Ikke ta for mye, da blir den fort veldig søt. Strø et lag hasselnøtt- og havregrynknas over det hele.
  25. Dynk bunn nr to og legg den på toppen. Gjenta prosessen med fyllet som på den første bunnen.
  26. Dynk den tredje bunnen og legg den på toppen.
  27. Kle toppen og sidene med kremfløte. Pynt kaken med haselnøtt- og havregrynknas, enten rundt kanten eller på toppen, multer og karamell.
  28. Sett kaken kald før servering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.