Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

1/97
Neste artikkel 2/

Slik bruker du meieriprodukter i dressinger

Syrnede meieriprodukter som rømme og yoghurt smaker nydelig med litt urter eller krydder. Her finner du en guide til næringsinnhold og bruksområder for ulike meieriprodukter som er velegnet å bruke som base i dressing og dipp.

Bruker du meieriprodukter som base i dressingen kan du selv bestemme kaloriinnholdet og velge hvor mager eller fet du ønsker dressingen.  

Rømme og crème fraîche:

  • Lett crème fraîche inneholder enten 10 eller 18% fett, mens vanlig crème fraîche inneholder 35% fett. All crème fraîche kan kokes, har myk og fyldig konsistens og en frisk, syrlig smak. I tillegg egner den seg til kalde dressinger og sauser.
  • Fettinnholdet i rømme varierer fra 35% i seterrømme til 10 eller 18% i lettrømmene. Det finnes også rømmelignende produkter på markedet med så lite som 2 eller 5% fett. All rømme er ypperlig i kalde retter og sauser. Ettersom rømme ikke er kokestabil må den tilsettes varme retter like før servering. Produktene har en ganske fyldig konsistens og en frisk, syrlig smak.

Kvarg:

  • Kvarg er et magrere alternativ til rømme i kalde retter. Den har en fyldig og tykk konsistens og en frisk, syrlig smak. Den skiller seg ved koking, og egner seg derfor ikke i varme retter. Finnes i både original (7% fett) og mager variant (1% fett). De er ypperlige å benytte i dipp, dressinger, kalde sauser, bakverk, paideig, desserter, smoothies, ostekake eller til frisk frukt.

Yoghurt:

  • Yoghurt naturell egner seg både til å spise slik den er og som ingrediens i kalde sauser og dressinger. Den har en fettprosent på ca. 3,4-4% og har en tynnere konsistens enn kvarg. 
  • Matyoghurt er en fyldig og tykkere naturellvariant med en fettprosent mellom 8 – 10%. Denne yoghurten egner seg svært godt i gryteretter, dressinger, dipp, supper, sauser, desserter, kaker og bakverk. Tilsett matyoghurt i en varm rett mot slutten av koketiden eller ved servering og du unngår at den blir noe kornete.
  • All yoghurt naturell passer også godt sammen med müsli, nøtter, frukt og bær.

Velger du kvarg eller yoghurt sparer du mange kalorier, samtidig som disse produktene også har god smak og fylde.

Her er en oversikt over energiinnholdet i de ulike meieriproduktene:

Produkt

Kcal per 100 g

Fett per 100 g/%

Seterrømme/økologisk rømme

335/369

35/39

Lettrømme (18%)

186

18

Lettrømme (10%)

119

10

Crème fraîche

335

35

Crème fraîche lett

193

18

Kvarg 

107

7

Kvarg mager

74

1

Yoghurt naturell/økologisk 

69/75

3,4/4,0

Matyoghurt

120

8,1