Hva er gode mellommåltider for små barn?

Små barn trenger daglig påfyll av mange ulike næringsstoffer. Hva er egentlig gode og sunne mellommåltider for små barn? Og hvordan er det med de smoothieposene - er det greit å gi til barna?

Små barn kan begynne med fast føde fra 4-6 måneders alder. I starten spiser de ikke så mye, og morsmelk er fortsatt den viktigste delen av barnets kosthold hele det første leveåret. Når barnet er større og begynner å spise litt mer variert, er det viktig å gi det sunn og næringsrik mat.

Trenger barnet mellommåltider?

Små barn har behov for små, hyppige måltider. For barn som er 6–8 måneder gamle passer det med 2–3 måltider daglig. Fra barnet er ni måneder, kan det få 3–4 daglige måltider og ved behov 1–2 mellommåltider. Porsjonene skal ikke være for store, og barnet skal aldri tvinges i mat dersom det ikke har lyst på.

Det er fint med mellommåltider dersom det er en stund til neste måltid. Kanskje er det en liten time til middag, men barnet er sultent - da er det greit å gi en rask matbit som ikke fyller opp magen altfor mye. Små barn har små magesekker, og det er derfor viktig at den lille maten de spiser er god og næringsrik for små kropper i vekst.

Les mer: Hva er sunn mat til små barn?

Er det ok med klemmeposer med smoothie?

Det er enkelt å gi barn klemmeposer med smoothie eller grøt som vi finner i butikken. Helsemyndighetene anbefaler likevel at slike klemmeposer ikke erstatter vanlig mat for ofte. Det er flere årsaker til dette:

  • Ofte er ferdiglaget smoothie og grøt i klemmeposer tilsatt fruktpuré og -juice for å gi en søtere smak. Det er derfor ofte mer frukt i en smoothiepose enn om du ville gitt en vanlig frukt som mellommåltid. Dette vil gi ekstra energi og sukker som ikke er bra for tennene.
  • Mat på pose bidrar ikke til spisemotorisk utvikling.
  • Barnet får ikke bruke alle sansene når de spiser; de kan ikke se eller lukte på maten.

Klemmeposer kan altså være et fint alternativ av og til, i et ellers sunt og variert kosthold.

Bli inspirert: Barnevennlig mat på farta

Tips til gode og næringsrike mellommåltider

Yoghurt

Barn kan få yoghurt fra de er 12 måneder gamle, men kan allerede fra 10 måneder få små smaksprøver på yoghurt (2-3 spiseskjeer per dag). Gi gjerne barnet ditt en liten porsjon yoghurt som mellommåltid, og bland inn litt korn eller frukt hvis du vil gjøre måltidet litt større.

Les mer: Derfor kan du med fordel gi yoghurt til de minste

Yoghurt er kilde til blant annet proteiner, kalsium og vitamin B12. Det finnes i dag mange fine yoghurtalternativer for barn der det er lite, eller ikke tilsatt sukker.

Brødskive

En liten brødskive er et fint mellommåltid for barn, og kan enkelt tas med i en boks på tur. Det trenger ikke være mer komplisert enn som så. Husk at vanlig mat er bra nok.

Velg grovt brød, og gjerne jernrikt pålegg slik som leverpostei. Gulost og brunost er også fint pålegg for barn. Selv om gulost og brunost er meieriprodukter, behøver du ikke vente til barnet er 12 måneder før du kan gi dette til barnet ditt.

Les også: Brunost og yoghurt i matpakken gir barna jod

Smoothie

En hjemmelaget smoothie med frukt og eventuelt litt grønnsaker (for eksempel avokado eller most søtpotet) er et fint mellommåltid som du også kan ta med seg på farten. Frukt og grønnsaker er kilder til blant annet fiber. Ulike typer frukt og grønnsaker vil også inneholde forskjellige vitaminer og mineraler, i tillegg til antioksidanter.

Frukt og grønnsaker

Selv om det er praktisk med smoothieposer, er det lurt å også veksle med oppskåret frukt og grønnsaker som mellommåltid. Det er fint både for spisemotorikk og for magen at barnet får prøve seg på ulike konsistenser.

I tillegg vil barnet ofte få i seg mer frukt og dermed energi i en smoothie enn om det spiser en frukt, men kanskje oppleve å bli like mett. Det er derfor fint å veksle på.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.