Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Hvilke oster kan jeg spise når jeg er gravid?

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Gravide kan spise ost, men skal ikke spise upasteuriserte oster. I tillegg bør gravide være forsiktig med å spise myke og halvmyke muggoster, selv om de er pasteurisert.

Noen matvarer kan inneholde uønskede stoffer som kan skade den gravide eller fosteret. Ost kan inneholder bakterien Listeria. Listeria finnes naturlig i vann og jord og kan derfor også finnes i matvarer. De fleste bakterier formerer seg svært sakte i kjøleskapstemperatur, men Listeria er et unntak. Det gjør at mat med lang holdbarhet er ekstra utsatt.

Trenger gravide melk og meieriprodukter?

Melk og meieriprodukter gir både proteiner, kalsium, jod, B-vitaminer og fosfor. Ny forskning viser at mange gravide får for lite jod, og dette kan være uheldig både for den gravide og barnet i magen. Mesteparten av jod får vi fra melk, meieriprodukter og hvit fisk. Les mer om jod.

Jod er ekstra viktig for deg som er gravid eller ammer. Les hvorfor her!

Gulost og brunost er trygt for gravide

Harde oster som brunoster, guloster (Norvegia, Jarlsberg, Gräddost, Nøkkelost og liknende) og parmesanoster er trygge. Alle norskproduserte pasteuriserte smelteoster (smøreost/tubeost) og kremoster er også trygge.

Hvordan vite at osten er pasteurisert?

All melk i Norge pasteuriseres, det vil si varmebehandles ved minst 72 °C i 15 sekunder. Pasteurisering fjerner bakterier som Listeria. Det er ikke tillatt å selge upasteurisert melk i butikker, men du kan finne oster som er laget på upasteurisert melk. Dersom er ost er laget på upasteurisert melk skal dette stå på pakken. Står det ikke på pakken om osten er pasteurisert eller ei, skal den være laget på pasteurisert melk.

Er du på restaurant, kan du du forhøre deg før du bestiller. Er den upasteurisert, kan du høre om den er varmebehandlet i forbindelse med tillaging av retten.

Gravide kan trygt spise upasteurisert ost i varm mat

Upasteuriserte oster som er varmebehandlet godt, for eksempel på pizza og gratenger, er trygge å spise for gravide. Gjennom varmebehandling over 72 ºC i mer enn 15 sekunder vil Listeriabakterien dø. Du kan derfor fint spise alle ostetyper som du vet har vært varmebehandlet godt. Frysing av ost vil derimot ikke ødelegge Listeriabakterien.

Fransk ostesuppe

Gravide bør være forsiktig med myke og halvmyke oster

Myke og halvmyke oster, laget med blå- og hvitmugg, som for eksempel Camembert, Gorgonzola, Chevre og liknende, er mer utsatt for å inneholde skadelige bakterier, til tross at de er pasteurisert. Det er svært sjelden at det forekommer Listeria i disse ostene, men vil du være helt på den sikre siden bør du unngå slike oster i mens du er gravid. Ønsker du allikevel å spise slike oster er det smart å spise dem når de er ferske. Dette fordi eventuelle bakterier i osten formerer seg og øker i antall mens osten lagres.

Kan gravide spise fetaost?

Det er mange gravide som lurer på om de kan spise fetaost. Mattilsynet oppgir at fetaost og lignende salatoster på glass er trygge å spise, dersom glasset er åpnet nylig og osten laget av pasteurisert melk.

Jod er viktig for deg som er gravid eller ammer. Test om du får nok!

Hvilke oster kan jeg spise på ferie?

I mange land er det tradisjon for å lage oster av upasteurisert melk. Spør de ansatte på restauranten eller i matbutikken om matvaren er laget av pasteurisert melk. Dersom du er usikker kan det være klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig i utlandet ut i fra et føre var-prinsipp.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Synes du det er vanskelig å holde deg unna de ostene som ikke anbefales når du er gravid? Du kan varmebehandle dem, for eksempel på pizza, så kan du trygt spise dem.

Fakta

Gravide kan spise disse ostene:

  • Pasteuriserte harde oster som brunost og gulost (Norvegia, Jarlsberg, Gouda, Gräddost, Nøkkelost og liknende)
  • Upasteuriserte harde og vellagrede oster, som Parmesan og Grana Padano (selv om de ikke er varmebehandlet)
  • Alle norske smelteoster og kremoster (smøreoster/tubeoster)
  • Fetaost og lignende salatoster på glass, nyåpnet og laget av pasteurisert melk
  • Norske pasteuriserte kittmuggoster som Ridder og Port Salut
  • Myk og hard mozzarella laget av pasteurisert melk (myk mozzarella bør spises når den er nyåpnet)
  • Norsk pasteurisert kvarg (Skyr og Kesam)
  • Alle oster (også upasteuriserte og med blå- og hvitmugg) som er varmebehandlet til det bobler, for eksempel på pizza

Gravide bør unngå disse ostene:

  • Upasteuriserte oster som ikke er varmebehandlet til det bobler
  • Myke oster med blå- eller hvitmugg, som Gorgonzola, Chevre og Brie, til tross for at de er pasteuriserte