Hvilke oster kan jeg spise når jeg er gravid?
Gravide kan fortsatt spise ost, men skal ikke spise upasteuriserte oster. I tillegg bør gravide være forsiktig med å spise myke og halvmyke muggoster, selv om de er laget av pasteurisert melk.
Noen oster kan inneholder Listeria, en bakterie som kan gi den alvorlige sykdommen listeriose. Selv om det er lav sjanse for å bli smittet, er det anbefalt at gravide tar forholdsregler. Listeria finnes naturlig i vann og jord og kan derfor også finnes i matvarer. De fleste bakterier formerer seg svært sakte i kjøleskapstemperatur, men Listeria er et unntak. Det gjør at mat med lang holdbarhet er ekstra utsatt.
Gulost og brunost er trygt for gravide
Ost er generelt en fin matvare å inkludere i kostholdet, da det er kilde til både proteiner og flere vitaminer og mineraler. Gulost er for eksempel en god kilde til kalsium, mens brunost er en god kilde til jod, et næringsstoff mange gravide får i seg for lite av.
For lite jod kan være uheldig både for den gravide og for barnet i magen. Mesteparten av jod får vi fra melk, meieriprodukter og hvit fisk. Les mer om jod for gravide og ammende.
Gravide kan spise disse ostene:
- Halvfaste guloster som Norvegia, Jarlsberg, Gouda, Gräddost, Nøkkelost og liknende så lenge de er laget av pasteurisert melk
- Faste (harde) og vellagrede oster som Parmesan, Grana Padano, gruyère og emmentaler, selv om de er laget av upasteurisert melk
- Norskproduserte smelteoster (smøreost/tubeost) og kremoster laget av pasteurisert melk. Husk at kremoster helst ikke skal oppbevares lenge etter åpning.
- Fetaost og lignende salatoster på glass, nyåpnet og laget av pasteurisert melk
- Brunost og prim er kokt i lang tid før den pakkes og er helt trygge for gravide
- Norske halvfaste kittmuggoster som Ridder og Port Salut laget av pasteurisert melk
- Myk og hard mozzarella og burrate laget av pasteurisert melk. Fersk, myk mozzarella og burrata bør spises når den er nyåpnet
- Norsk pasteurisert kvarg og lignende (inkl. Kesam og Skyr)
- Alle oster som er varmebehandlet til det bobler, for eksempel på pizza (gjelder også upasteuriserte og med blå- og hvitmugg)
Gravide bør unngå disse ostene:
- Upasteuriserte oster som ikke er varmebehandlet til det bobler
- Ferskoster, myke oster og halvfaste oster av upasteurisert melk (rå melk)
- Myke oster med blå- eller hvitmugg, som Gorgonzola, chèvre og brie, til tross for at de er laget av pasteurisert melk
- Kittoster som Vacherol, Taleggio, Münster, Saint Albray, Livarot, Pont-l'evêque og le Vieux pané, også selv om de er laget av pasteurisert melk
Hvordan vite at osten er pasteurisert?
All melk som skal selges i norske butikker pasteuriseres, det vil si varmebehandles ved minst 72 °C i 15 sekunder. Pasteurisering dreper bakterier som Listeria. Det er likevel lov å selge oster som er laget på upasteurisert melk. Dersom er ost er laget av upasteurisert melk (ofte kalt rå melk) skal dette stå på pakken. Står det ikke på pakken om osten er pasteurisert eller ei, skal den være laget av pasteurisert melk.
Er du på restaurant, kan du du forhøre deg før du bestiller. Er den upasteurisert, kan du høre om den er varmebehandlet i forbindelse med tillaging av retten.
Les mer: 8 gode lunsjer for deg som er gravid
Gravide kan trygt spise upasteurisert ost i varm mat
Oster laget på upasteurisert melk, men som er varmebehandlet godt, for eksempel på pizza og gratenger, er trygge å spise for gravide. Gjennom varmebehandling over 72 ºC i mer enn 15 sekunder vil Listeria dø. Du kan derfor fint spise alle ostetyper som du vet har vært varmebehandlet godt. Frysing av ost vil derimot ikke være nok til å drepe Listeria.
Ernæringsrådgiverens tips
Synes du det er vanskelig å holde deg unna de ostene som ikke anbefales når du er gravid? Du kan varmebehandle dem, for eksempel på pizza, så kan du trygt spise dem.
Gravide bør være forsiktig med myke og halvmyke oster
Myke og halvmyke oster som myke kittoster og oster laget med blå- og hvitmugg (som camembert, brie, Gorgonzola, chèvre og liknende) er mer utsatt for å inneholde skadelige bakterier, selv om de er laget av pasteurisert melk.
Myke oster har mer væske som gir bedre vekstvilkår for bakterier. Dette er årsaken til at gravide bør være forsiktig med å spise lagrede myke oster som muggoster. Det er sjelden Listeria i disse ostene, men vil du være på den sikre siden bør du unngå slike oster når du er gravid. Det er nemlig ikke mulig å se på osten om den er trygg.
Motsatt kan gravide spise veldig harde oster som parmesan, selv om den er laget av upasteurisert melk. I parmesan er det så lite væske at det ikke er risiko for høy bakterievekst selv om osten er laget på upasteurisert melk.
Høyt væskeinnhold er også årsaken til at myke oster som kremoster, mozzarella og burrata bør spises kort tid etter åpning, selv om de er laget av pasteurisert melk.
Ofte stilte spørsmål
Kan gravide spise fetaost?
Det er mange gravide som lurer på om de kan spise fetaost. Mattilsynet oppgir at fetaost og lignende salatoster på glass er trygge å spise, dersom glasset er åpnet nylig og osten laget av pasteurisert melk.
Kan gravide spise mozzarella?
Gravide kan spise myk og hard mozzarella laget av pasteurisert melk, men myk mozzarella bør spises når den er nyåpnet.
Hvilke oster kan jeg spise på ferie?
I mange land er det tradisjon for å lage oster av upasteurisert melk. Spør de ansatte på restauranten eller i matbutikken om matvaren er laget av pasteurisert melk. Dersom du er usikker kan det være klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig i utlandet ut i fra et føre var-prinsipp.
Kan gravide spise halloumi?
Halloumi er en ost fra Kypros som øker i popularitet også her til lands. Osten er proteinrik, og kjent som en grillost og er mye brukt i vegetarmat. Osten er trygg for gravide dersom den er laget på pasteurisert melk eller varmebehandlet over 72 ºC i mer enn 15 sekunder.