Brunost har en lang historie i Norge, og jern og jod er to næringsstoffer som lenge har vært knyttet til denne osten. Et strengt regelverk førte til at jernet forsvant fra brunosten på begynnelsen av 2000-tallet, men i 2017 kom det en ny jernrik variant tilbake på markedet.
Brunostens jernrike historie er et interessant eksempel på hvilken betydning gammel norsk matkultur har hatt for folkehelsen opp til vår tid. I løpet av det siste året har brunosten igjen fått oppmerksomhet på grunn av jod-innholdet.
Brunosten er over 150 år, så dette er et produkt med historisk sus. Her er en kortversjon av brunostens historie:
Her kan du lese mer om at brunost i matpakken er en kilde til jod!
I 2016 ble det igjen fokus på brunost, men da som en matvare med et høyt innhold av jod. En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viste at deler av befolkningen får såpass lite jod at det er behov for akutte tiltak. Særlig gjelder dette unge kvinner i fertil alder og gravide, og jodmangel både før og under svangerskapet kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling.
Norske undersøkelser viser at nesten halvparten av gravide får i seg for lite jod. Dette gjelder særlig dem som har et lavt inntak av melk, meieriprodukter og hvit fisk.
Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!
Ulvik RJ. Slutt på jern i brunosten. Tidsskr Nor Lægeforen nr. 30, 2001; 121
http://bramat.no/kosthold/matvarer/1189-ja-eller-nei-til-brunost