Dette må du som helsepersonell vite om jod
Mange gravide og ammende i Norge får ikke i seg nok av det viktige mineralet jod. På denne siden finner du nyttige verktøy for deg som helsepersonell.
Jod er et mineral vi finner i svært få matvarer. Melk og hvit fisk er de største kildene, men ettersom unge kvinner spiser mindre av dette enn tidligere, er det også mange som ikke får i seg nok jod. Jod bidrar til normal forbrenning hos voksne, og normal vekst hos barn. I svangerskapet bidrar jod til normal utvikling av hjernen og nervesystemet til fosteret. Her kan du lese mer om forskning på mild til moderat jodmangel.
Studier fra Norge viser at rundt halvparten av gravide og ammende ikke får i seg nok jod. Jod måles ikke enkelt på noen blodprøve hos legen, men kartlegges best gjennom å se på kostholdet til kvinnen.
Her kan du sjekke jodinntaket - prøv Jodkalkulatoren.
Gravide og ammende har et høyere daglig anbefalt inntak for jod enn resten av befolkningen. Det er viktig at kvinnen får i seg nok jod, slik at også barnet får i seg nok.
Av meieriproduktene er det mest jod i melk, syrnet melk og yoghurt. Dette er årsaken til at Helsedirektoratet har et kostråd som anbefaler å spise tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag, hvorav to av tre bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. Man finner også mye jod i brunost.
Ved å følge kostrådet "3 om dagen" og samtidig også følge anbefalingen om å spise fisk, kan man få i seg nok jod som gravid eller ammende. Da er det viktig at man velger den hvite fisken, og at man spiser dette til middag en til to ganger i uken.
Her kan du lese mer om jodinnholdet i matvarer.
Vi har utviklet en plakat og en brosjyre som gir informasjon om jod til gravide og ammende og hvordan man kan få i seg nok. Du finner brosjyren og her finner du plakaten. Du kan også ta kontakt med oss på post@melk.no for bestilling av gratis brosjyrer.