Hva er dine viktigste jodkilder?

Selv om du får nok jod er det smart å være oppmerksom på hva slags mat som gir deg dette næringsstoffet, fordi det kun er noen få matvarer som inneholder jod. Som gravid har du også et økt behov for jod, noe som gjør at du bør være ekstra oppmerksom på at du til en hver tid får nok.

Det ser ut som at du får nok jod, så du bruker sannsynligvis både melk, meieriprodukter, hvit fisk og egg, som er våre viktigste kilder til dette næringsstoffet.

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!

Som gravid er det smart å sørge for at du til enhver tid får nok jod. Behovet ditt er økt for at både du og barnet i magen skal få tilstrekkelig. Les mer om hvorfor jod er så viktig for gravide.

Hva er din viktigste jodkilde?

Disse matvarene bidrar med mest jod i det norske kostholdet:

  • Hvit fisk, som torsk og sei
  • Fiskepinner, fiskekaker og fiskepudding av hvit fisk med høyt innhold av fisk
  • Melk
  • Syrnet melk
  • Yoghurt
  • Brunost og prim
  • Egg

I Norge er saltet ikke tilsatt jod, slik det er i for eksempel Sverige. Salt er derfor ingen jodkilde for oss her i Norge.

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Les mer om hvordan du kan få i deg nok jod.

Ernæringsrådgiverens tips

I tillegg til jod får du flere næringsstoffer du trenger fra melk og meieriprodukter, for eksempel gode proteiner, kalsium, B-vitaminer og fosfor. Dette er næringsstoffer både du selv og barnet i magen trenger. Behovet for de fleste næringsstoffer er økt i svangerskapet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.