Så mye gir et glass melk deg

Melk er næringsrikt, og et glass melk gir deg påfyll av en rekke vitaminer og mineraler. For enkelte næringsstoffer kan du faktisk dekke hele 60 % av det du anbefales å få i deg daglig med bare ett glass melk. Slik finner du ut hva som gjelder ditt anbefalte inntak.

Melk inneholder en pakke næringsstoffer som kroppen trenger hver dag, og er en god kilde til kalsium, jod, fosfor, vitamin B2 og B12, proteiner og kalium. Siden melk og meieriprodukter er de største kildene til både kalsium og jod i det norske kostholdet blir vi anbefalt i Helsedirektoratets kostråd å ha et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter.

Daglig behov for næringsstoffer

Vi trenger påfyll av energi, vitaminer og mineraler hver dag, derfor finnes det daglig anbefalte inntak for en lang rekke næringsstoffer.

De færreste har et forhold til hvilke matvarer som er gode kilder til ulike næringsstoffer. I enda mindre grad kjenner den gjengse forbruker til hvor mye vil skal ha i oss av de ulike næringsstoffene hver dag.

Ved å bruke kostholdsverktøyet kostholdsplanleggeren kan du på en enkel måte finne ut hva en gitt matvare bidrar med av næringsstoffer, og hvor mange prosent av ditt anbefalte dagsinntak dette utgjør.

Illustrasjon:
Vitamin B12 60%
Fosfor 38%
Kalsium 33%
Vitamin B2 25%
Jod 21%
Protein 13%
Kalium 11%
Kalorier 4%

Her er et eksempel på hva 1 glass (2 dl) lettmelk 1 % fett bidrar med av anbefalt inntak av næringsstoffer for en kvinne på 31-60 år, som har stillesittende arbeid og som er aktiv på fritiden (2-3 timer per uke).

Hvor mange kalorier er det i et glass melk?

I ett glass (2 dl) lettmelk 1 % fett er det 82 kalorier. Det er også 260 mg kalsium i et glass melk og 7 gram proteiner.

Les også: Er melk sunt?

Behov for næringsstoffer varierer

Behovet for næringsstoffer varierer med kjønn, alder, arbeidssituasjon (stillesitting vs. stående arbeid for eksempel) og aktivitetsnivå på fritiden. Det er aldri helt nøyaktig, men vil være tilnærmet det beste du kan få når det gjelder å finne en profil som ligner mest på deg og dine behov.

Et anbefalt inntak av næringsstoffer er beregnet for planlegging av kosthold på gruppenivå, og må derfor ses på som veiledende.

Vil du se hva som gjelder ditt anbefalte inntak? Legg inn dine parametere på kostholdsplanleggeren.no.

Hvor mye næringsstoffer får jeg fra sjokolademelk?

Det finnes i dag flere varianter med sjokolademelk uten tilsatt sukker, som passer like godt til hverdags som til kos. Et glass sjokolademelk er en kilde til de samme næringsstoffene som et glass melk, selv om mengden B-vitaminer er litt lavere.

Innholdet i sjokolademelk er her regnet ut som et gjennomsnitt av de ulike typene sjokolademelk uten tilsatt sukker fra norske produsenter.

Fakta

Hva er kostholdsplanleggeren?

Kostholdsplanleggeren er et gratis kostberegningsprogram fra Helsedirektoratet og Mattilsynet der du kan beregne summen av næringsinnhold i matvarer og sammenlikne med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer.

Du kan selv finne ut ditt eget anbefalte inntak ved å justere kjønn, alder, livssituasjon og aktivitetsnivå.

Datagrunnlag i Kostholdsplanleggeren kommer fra:

  • Matvaretabellen
  • Mål og vekt for matvarer
  • Norske anbefalinger for kosthold og fysisk aktivitet

Les mer på www.kostholdsplanleggeren.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.