Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Smaksatt melk

Tre glass melk med smak av jordbær, vanilje og sjokolade

Smaksatt melk er et godt supplement til den vanlige melken. Noen smaksatte melkeprodukter er laktosereduserte og kan derfor også drikkes av de med laktoseintoleranse. Smaksatt melk har i tillegg ofte lang holdbarhet.

Fremstilling av smaksatt melk

Det finnes mange ulike typer smaksatt melk på det norske markedet. Det er flest varianter av sjokolademelk, men vi har også melk med smak av jordbær og bringebær. For at den smaksatte melken skal være jevn (homogen) blir det tilsatt stabilisator (karragenan, karboksymetylcellulose) til melken. Dette sørger blant annet for at tilsatt kakao i sjokolademelk ikke så lett synker til bunnen ved lagring. Smaksatt melk med rosa farge blir gjerne tilsatt fargestoff (rødbetfarge).
Den smaksatte melken er varmebehandlet ved ulike temperaturer. Varmebehandling av melk er påbudt ved butikksalg i Norge og gjøres for å forhindre at eventuelle sykdomsfremkallende bakterier er tilstede i melken og for å øke holdbarheten. Melken blir minimum oppvarmet til 72 °C i 15 sekunder. Dette kalles lavpasteurisering og er en skånsom varmebehandling. Andre former for varmebehandling er høypasteurisering (85-100 °C i  20 sekunder) eller behandling ved ultrahøy temperatur (UHT-behandling, 145 °C i 1 sekund).

Oppbevaring og holdbarhet:

Lav- og høypasteurisert melk har en holdbarhet på henholdsvis 13 og 18 dager fra produksjon på meieriet forutsatt at den holder 0-4 °C og ikke er åpnet. Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur i inntil 5 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet. Etter åpning bør all melk oppbevares kjølig, mellom 0-4 °C.

Produktene kan ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melken selv kunne vurdere om den fortsatt kan drikkes. Melk bør ikke stå i sollys. Den må være tett lukket, for den tar lett smak fra andre matvarer. Syrnet melk er ikke egnet til frysing.

Brukertips i matlagingen

Smaksatt melk er i hovedsak produsert for å drikkes. Noen smaksatte melkeprodukter er laktoseredusert (for eksempel skolemelk med kakaosmak). Denne kan også drikkes av personer med laktoseintoleranse.