Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Yoghurt med probiotiske bakterier

Skål med yoghurt

Noen yoghurter er syrnet med probiotiske melkesyrebakterier, bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora.

Unike bakteriestammer

Noen av bakteriene som finnes i enkelte typer yoghurt er per i dag blant de mest omfattende studerte melkesyrebakteriene, for eksempel enkelte varianter av Lactobacillus rhamnosus og Lactobacillus reuteri. I Norge er enkelte meieriprodukter tilsatt slike bakterier, som naturlig hører hjemme i en sunn mageflora. Lactobacillus acidophilus og Lactobacillus bifidus er de vanligste melkesyrebakteriene. Disse er også kjent som A- og B-bakterier. Det forskes mye for å finne ut om ulike bakteriene kan ha gunstige effekter på fordøyelse og immunforsvar.
Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og de fleste bakteriene befinner seg i tarmen. Probiotisk yoghurt er syrnet med melkesyrebakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora. Betydningen av en sunn flora i magen utredes i dag i mange forskningstudier.

Ikke til barn under 1 år

Vitenskapskomitéen for mattrygghet og Mattilsynet har konkludert med at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke personer eller til friske sped- og småbarn før de har fylt ett år. Produkter tilsatt disse melkesyrebakterier bør brukes i begrensede mengder (én porsjon daglig) etter dette. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre inntaksgrense.
Ulike varianter av probiotisk syrnet melk og yoghurt er også tilsatt fiber, blant i noen typer BioQ og Biola

Oppbevaring og holdbarhet:

All yoghurt har en holdbarhet på 35 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt i uåpnet emballasje. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet anvendes, men det kan også ha kvalitetsfeil. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på yoghurten selv kunne vurdere om den fortsatt kan spises.
Yoghurt som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Visuelt vises dette oftest ved ”oppblåst” emballasje. Dette skjer heldigvis sjeldent innenfor holdbarhetsperioden og henger sammen med forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.

Yoghurt kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler.

Brukertips i matlagingen

Yoghurt har en frisk og syrlig smak, og en konsistens som er lett å spise. Yoghurt skiller seg ved oppvarming og egner seg derfor best i kalde retter. Den kan spises rett fra pakningen eller den kan nytes sammen med müsli, nøtter, i desserter, dressinger/dipper, kalde sauser, deiger, bakver og vafler. Naturell yoghurt egner seg også godt i gjærdeiger og gir den en god frisk smak.