Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Probiotiske melkesyrebakterier

Probiotiske melkesyrebakterier overlever det sure miljøet i magesekken og kan dermed midlertidig bli en del av tarmfloraen. Probiotika sies å være spesielt helsefremmende bakterier.

Probiotika og tarmhelse

Forskere over hele verden undersøker om bruk av ulike melkesyrebakterier i kosten kan gi positive helseeffekter. Noen av melkesyrebakteriene som finnes i norsk syrnet melk er blant de mest omfattende studerte. Dette gjelder for eksempel noen varianter av bakteriene Lactobacillus og Bifidobacterium som vi finner i produkter som Biola og BioQ. Dette er bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora, og som sies å kunne ha positiv effekt på fordøyelse og immunforsvar.

Ikke til barn under 1 år

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har anbefalt at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke personer eller til friske sped- og småbarn før de har fylt ett år. For barn mellom 1 og 3 år bør produkter tilsatt probiotika brukes i begrensede mengder, omlag én porsjon daglig. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre grense.