Syrnet melk med probiotika

Melk som er tilsatt spesielle, såkalte probiotiske melkesyrebakterier. Ved å drikke syrnet melk med slike melkesyrebakterier sies det at tarmens naturlige bakterieflora forsterkes, slik at det kan ha positiv effekt på fordøyelse og muligens immunforsvar.

Probiotika og tarmhelse

Ulike melkesyrebakterier kan tilsettes mat og drikkevarer. I alle syrnede meieriprodukter finner man ulike melkesyrebakterier, men de fleste av disse klarer ikke å overleve gjennom magens sure miljø. Probiotiske melkesyrebakterier overlever derimot og kan midlertidig bli del av tarmfloraen. Probiotika sies å være spesielt helsefremmende bakterier. Variantene av syrnet melk med melkesyrebakterier kan også være tilsatt fiber.

Noen av melkesyrebakteriene som finnes i norsk syrnet melk er blant de mest omfattende studerte. Dette gjelder for eksempel bakteriene i Biola og BioQ. Ved å drikke syrnet melk med slike melkesyrebakterier, sies det at tarmens naturlige bakterieflora forsterkes slik at det kan ha positiv effekt på fordøyelse og muligens immunforsvar.

Ikke til barn under 1 år

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har anbefalt at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke personer eller til friske sped- og småbarn før de har fylt ett år. For barn mellom 1 og 3 år bør produkter tilsatt probiotika brukes i begrensede mengder, om lag én porsjon daglig. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre grense.

Probiotiske melkesyrebakterier

Probiotiske melkesyrebakterier overlever det sure miljøet i magesekken og kan dermed midlertidig bli en del av tarmfloraen. Probiotika sies å være spesielt helsefremmende bakterier.

Oppbevaring og holdbarhet

Syrnede meieriprodukter som syrnet melk og yoghurt har lengre holdbarhet enn vanlig melk. Selv om sensorisk kvalitet (lukt, smak og konsistens) for disse vil endre seg etter utgått holdbarhet, vil det skje langsommere og endringene er ikke så markante som i søte meieriprodukter. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Syrnede produkter infisert med mugg eller gjær er et unntak. Dette skjer heldigvis sjelden, men når det skjer vil feilen kunne bli merkbar også innenfor holdbarhetsperioden med synlig muggvekst eller gjærsmak og "oppblåst" emballasje.

Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, men produktet kan likevel være brukbart etter dette. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden. Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C, det kreves i butikk, under transport og hjemme.

I uåpnet emballasje er holdbarhetstiden for syrnede naturelle produkter 25-35 dager og for smaksatte produkter opptil 40 dager. Likevel vil produktene kunne ha god kvalitet flere dager utover utløpsdatoen, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melka selv kunne vurdere om den fortsatt kan drikkes.

Melk bør ikke stå i sollys. Den må være tett lukket, for den tar lett smak fra andre matvarer. Syrnet melk er ikke egnet til frysing.

Brukertips i matlagingen

Syrnet melk med probiotika har en frisk og syrlig smak, og en konsistens som er lettdrikkelig. Den passer godt alene, sammen med frokostblanding eller til brødmat.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.