Smaksatt melk

Melk med smak av sjokolade, vanilje eller jordbær blir stadig med populært! Akkurat som vanlig melk inneholder smaksatt melk proteiner, kalsium, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12, jod, fosfor og kalsium. Smaksatt melk kan derfor være et godt supplement til den vanlige melken.

Det finnes mange ulike typer smaksatt melk på det norske markedet. Det er flest varianter av sjokolademelk, men vi har også melk med smak av jordbær, vanilje og bringebær. Noen varianter kan være søtet med sukker eller søtningsmidler, mens andre verken er tilsatt sukker, søtningsmidler eller naturlige eller kunstige farger.

Fremstilling av smaksatt melk

For at den smaksatte melken skal være jevn (homogen) blir det tilsatt stabilisator (karragenan, karboksymetylcellulose) til melken. Dette sørger blant annet for at tilsatt kakao i sjokolademelk ikke så lett synker til bunnen ved lagring. Smaksatt melk med rosa farge blir gjerne tilsatt fargestoff (rødbetfarge).

Den smaksatte melken er varmebehandlet ved ulike temperaturer. Varmebehandling av melk er påbudt ved butikksalg i Norge og gjøres for å forhindre at eventuelle sykdomsfremkallende bakterier er tilstede i melken og for å øke holdbarheten. Melken blir minimum oppvarmet til 72 °C i 15 sekunder. Dette kalles lavpasteurisering og er en skånsom varmebehandling. Andre former for varmebehandling er høypasteurisering (85-100 °C i 20 sekunder) eller behandling ved ultrahøy temperatur (UHT-behandling, 145 °C i 1 sekund).

Enkelte smaksatte melkeprodukter er laktosereduserte. Det gir melken en naturlig søtere smak og betyr at også laktoseintolerante kan drikke den.

Oppbevaring og holdbarhet

Smaksatt melk som er lav- og høypasteurisert melk har en holdbarhet på henholdsvis 13 og 18 dager fra produksjon på meieriet forutsatt at den holder 0-4 °C og ikke er åpnet. Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur i inntil 5 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet. Etter åpning bør all melk oppbevares kjølig, mellom 0-4 °C.

Produktene kan ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melken selv kunne vurdere om den fortsatt kan drikkes. Melk bør ikke stå i sollys. Den må være tett lukket, for den tar lett smak fra andre matvarer. Syrnet melk er ikke egnet til frysing.

Brukertips i matlagingen

Smaksatt melk er i hovedsak produsert for å drikkes, men kan også brukes i f.eks. vafler. Noen smaksatte melkeprodukter er laktoseredusert og kan også drikkes av personer med laktoseintoleranse.

Grove vafler med sjokolademelk
Vafler

Grove vafler med sjokolademelk

Etter skoletid er mange sultne. Grove vafler med sjokolademelk er deilig, næringsrikt og mettende for både små og store.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.