Fete meieriprodukter som helmelk, fløte og fet ost er den største kilden til mettet fett i kostholdet. Derfor anbefaler helsemyndighetene at vi velger de magre meieriproduktene til daglig og begrenser inntaket av fetere meieriprodukter.
Fett er likevel en viktig del av et sunt kosthold og har en rekke oppgaver i kroppen. Det bidrar blant annet til å bygge opp cellene og absorbere fettløselige vitaminer i tillegg til at det er viktig for hjernen.
Melkefett består av mange ulike fettsyrer, og nyere forskning har vist at disse fettsyrene kan ha forskjellige helseeffekter. Det er for eksempel bare tre av de mettede fettsyrene i melk som øker kolesterolet. De andre har enten en nøytral eller gunstig effekt på kolesterolet. Forskningen fremover vil kunne gi oss mer kunnskap om helseeffektene av melkefett og mettet fett generelt.
Hvis vi bare ser på melkefett som enten bra eller dårlig, tar vi ikke hensyn til at det er mat vi spiser, ikke enkelte næringsstoffer. Når vi spiser ost, yoghurt og melk, inntar vi melkefett sammen med flere viktige næringsstoffer som finnes i matvarene. Ved å forske mer på mat istedenfor næringsstoffer kan vi få spennende resultater på sikt.