Fastelavnsboller
Garantert luftige og saftige boller til fastelavn! Bak tidenes beste fastelavnsboller som du kan fylle med krem og syltetøy, mandelmasse, vaniljekrem, sjokoladekrem eller noe annet godt.
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 12 stk.
- Boller:
- 100 g Smør
- 3,5 dl Lettmelk
- 50 g Gjær
- 1 dl Sukker
- 0,5 ts Salt
- 1,5 ts Malt kardemomme
- 1 ts Bakepulver
- 600 g Hvetemel
- Krem:
- 1 ss Sukker
- 0,5 ts Vaniljesukker
- 3 dl Kremfløte
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La melkeblandingen bli fingervarm (37 °C).
- Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
- Ha i hvetemelet og bakepulveret, og elt deigen til den blir blank og smidig (gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok)
- La den heve til dobbelt størrelse.
- Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Legg bollene på en stekeplate og etterhev straks på et lunt sted i ca. 30 minutter.
- Sett ovnen på 200 °C.
- Pensle bollene med egg og stek de midt i ovnen i ca 7 - 15 minutter og avkjøl dem på rist. Kokkens tips:Er du usikker på om bollene er ferdig stekt? Dunk lett på dem med fingrene. Når lyden høres hul ut er de klare.
- Krem: Ha sukker og vaniljesukker i den kalde fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornete. Kokkens tips:Du kan lage mange variasjoner av fastelavensboller. Fyll med krem og syltetøy, limecurd, vaniljekrem eller sjokoladekrem.
- Skjær toppen av bollene og legg på kremen. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis. 3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.