Klippekrans med kanel
Nybakt klippekrans med deilig kanelfyll er populært både til kaffen og til fest. Kransen, som også kalles bladkrans tar seg flott ut på kakebordet.
Ingredienser:
1 porsjon gir 15 stk.
- 150 g Smør
- 5 dl Helmelk
- 1 pk Gjær
- 0,5 ts Salt
- 1 dl Sukker
- 2 ts Malt kardemomme
- 850 g Hvetemel
- 1 stk Egg
- Fyll
- 200 g Smør
- 1 dl Sukker
- 3 ss Malt kanel
Fremgangsmåte:
Kokkens tips:Klippekransen kan gjerne fryses. Varm den opp på svak varme rett fra fryseren. Smaker som nybakt!
- Smelt smøret i en kjele, og hell i melken.
- La melkeblandingen bli fingervarm (37 °C).
- Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
- Ha i hvetemelet og elt deigen til den blir blank og smidig (gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok)
- La den heve til dobbelt størrelse.
- Ha deigen over på en melet overflate og kjevle deigen til en rektangulær stor leiv. Fyll:
- Smør romtemperert smør utover deigrektangelet og strø over sukker og kanel.
- Rull deigen samme fra den ene langsiden.
- Legg rullen i en ring på en bakepapirkledd stekeplate. Klipp ca 1 cm tykke snitt nesten gjennom hele rullen og legg annenhver til høyre og venstre side.
- Etterhev kransen på et lunt sted i ca 30 minutter.
- Pensle kransen med egg før den settes i stekeovnen. Kransen steks ved 200 °C på nederste rille i ca 25 minutter. Avkjøl på rist.
Kokkens tips:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til klippekransen så får du i deg 1 av 3 om dagen. Se flere deilige kringler her .