Dette kan du putte i vaffelrøren

Hvorfor ikke lage sunne og grove restevafler? Har du rester av melk eller andre meieriprodukter du trenger å bruke opp kan du bruke det i en vaffelrøre. Med grovt mel får du også sunnere hverdagsvafler som smaker nydelig til frokost eller lunsj.

Hovedingrediensene i vafler er egg, mel, smør og melk, matvarer de fleste av oss har tilgjengelig i kjøleskapet. Det er imidlertid mye annet som egner seg godt i vaffelrøren.

Lag sunne hverdagsvafler

Det er ingen grunn til å tenke at vafler er kosemat som hører til helgen. Med noen enkle grep lager du sunne hverdagsvafler som kan være en god og spennende variasjon til brødet i matpakken eller til frokosten. Sunne hverdagsvafler lager du ved å

 • erstatte deler av hvetemelet med sammalt hvetemel eller havregryn.
 • droppe sukkeret i røren.
 • bruke proteinrike og magre meieriprodukter som kvarg eller cottage cheese.

Grove vafler med havregryn smaker nydelig med ost og skinke, eller med brunost og litt syltetøy!

Her finner du en god oppskrift på grove vafler.

Unngå å kaste mat!

En god grunn til å bruke rester av melk, fløte og andre meieriprodukter i vaffelrøren er å få brukt opp maten og redusere ditt bidrag av matsvinn. Visste du at en halv million nordmenn ukritisk heller ut melk som har gått ut på dato uten å verken se, lukte eller smake på den? Dette er som regel matsvinn som kunne vært unngått. De fleste produkter holder mye lenger enn "best før" datoen som er trykket på kartongen.

Dette kan du bruke i vaffelrøren:

 • Melk og syrnet melk som har gått ut på dato, men som fortsatt lukter og smaker helt fint.
 • Fløte som du ikke får brukt opp. Fløte gir fyldige luksusvafler du kan unne deg en gang i blant. Fløterester kan dessuten fryses i isbitposer, og siden brukes i saus.
 • Rømme, cottage cheese, yoghurt og kvarg. Putter du noen av disse i røren, kan du erstatte litt av melken som står i oppskriften.
 • Grøtrester! Både havregrøt og annen grøt egner seg godt sammen med litt melk i en vaffelrøre.
 • Vaniljesaus eller rester av iskrem. Lager du deilige vafler av disse restene kan du droppe sukkeret i røren.
 • Sjokolademelk. Enten du skal bruke opp rester eller bare lage en spennende variant gir kakaoen god smak.
 • Revne grønnsaker! Har du prøvd å rive en gulrot eller et eple og tilsette vaffelrøren? Ikke kast gammel frukt eller grønnsaker, riv det og bruk det i røren.
 • Modne bananer. Gi de brune bananene nytt liv ved å mose dem og tilsette i vaffelrøren. Dropp sukkeret, og la bananen være søtningen.

Se oppskrifter på 6 deilige vafler du kan lage her.

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Et daglig inntak er spesifisert til tre porsjoner, altså 3 om dagen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.