Lag et fristende ostefat med norske oster

Hvem elsker vel ikke ost! Deilige oster og godt tilbehør kan virkelig bli et kulinarisk høydepunkt til både hverdag og fest. Her får du tipsene til hvordan du setter sammen et fristende ostefat.

Derfor bør du velge norske oster

Hvis du av gammel vane velger en fransk brie eller en italiensk blåmuggost når du skal lage ostefat bør vurdere å tenke nytt.

Salget av importerte oster øker, men det er en myte at disse ostene er bedre enn de norske. Norsk melk holder høy kvalitet takket være dyktige bønder, og dette er en av grunnene til at vi nå har norsk ost i verdensklasse. Hele to ganger i løpet av de siste fem årene har faktisk norske oster nådd helt til topp i Oste-VM. Flere andre norske oster utmerker seg stadig.

Ikke bare er ost godt, det gir deg også påfyll av flere næringsstoffer som kalsium, B-vitaminer og proteiner.

Les mer: 5 gode grunner til å spise ost

Hvor mye ost?

Når du skal sette sammen et ostefat er det viktig å tenke på til hvilken anledning det skal serveres. Skal osten serveres som forrett før en stor middag, som kveldskos eller til dessert?

Til forrett og dessert holder det med 2-3 ulike oster, mens du fint kan doble antallet dersom du skal stelle i stand et stort ostebord.

Er dere mange er det fint med flere ostetyper.

Du kan beregne følgende mengde ost per person:

  • Til forrett: 50 g
  • Til koldtbordet: 50 g
  • Til dessert: 75 g
  • Til snacks: 150 g
  • Til et fullt ostebord: 200 g

Hvilke oster skal jeg velge?

På ostefatet bør du ha et utvalg med både mildere og skarpere oster, men den største andelen bør være av det milde slaget. Det går som regel mer av faste oster og hvitmuggoster enn blåmuggost. Det er også lurt å ha med oster laget av både kumelk og geitemelk.

Dersom ostene skal serveres som del av et koldtbord trenger du ikke så mye ost. Avhengig av antall person i selskapet kan du lage et ostefat av 2-4 små oster.

Vil du vite mer om de ulike ostekategoriene kan du lese mer i osteskolen vår.

Skal du servere ost til en som er gravid? Unngå muggoster og pass på at ostene du velger er laget av pasteurisert melk.

Les mer: Hvilke oster kan jeg spise når jeg er gravid?

Les også: Våre beste oppskrifter med blåmuggost

Servér osten romtemperert

Det er viktig å ta ostene ut av kjøleskapet i god tid før de skal serveres, gjerne 1-2 timer før. Slik kommer smaken bedre frem enn om ostene kommer rett fra kjøleskapet. Servér ostene på lekre fat med hver sin tilhørende kniv. Dersom du ønsker å dele opp osten på forhånd er det lurt å skjære opp de myke variantene mens de er kalde, mens de faste kan deles når de har stått i romtemperatur en stund.

Les mer: Derfor bør du avslutte måltidet med ost

Lag imponerende ostetilbehør

Men hva skal du så servere til osten? Brød er alltid godt. Variér mellom toast, nøytrale kjeks, nybakt nøttebrød, baguetter eller fruktbrød. Det er alltid viktig å tenke på konsistens, og noe sprøtt er perfekt til myke oster. Derfor kan du også med fordel servere nøtter som pecan, pistasjenøtter og valnøtter til ostefatet.

Grønnsaker som stangselleri og paprika blir for dominerende i smaken, og bør heller erstattes med søte frukter som pære, aprikos eller fersken. Tørket frukt som fiken og dadler passer også godt. Et annet selvskrevet tilbehør til ostefatet er marmelade og chutney. I tillegg er honning og lønnesirup nydelig til ost, særlig blåmuggost.

Finn inspirasjon: Fikenchutney, aprikoskompott og nøtteblanding

Sett dessuten skåler med oliven og legg spekeskinker på fatene. Dette er med på å gjøre ostemåltidet komplett. Som en generell regel er det viktig å tenke på at tilbehøret ikke skal konkurrere med osten, men komplementere den.

Hvis du ønsker vintips til ostene har Vinmonopolet laget en god guide til hvilke viner som egner seg best til de ulike ostetypene.

Fakta

Ostefat til ulike anledninger

Til kjæresteparet

Ta utgangspunkt i en ost dere begge liker, for eksempel en vellagret gulost. Komplementer med et lite stykke blåmugg og for eksempel en brie. Tre ulike oster, litt oppkuttet pære, en marmelade eller honning og noen skiver nøttebrød er alt som trengs for en romantisk kveld.

Til vennegjengen

Når det er flere gjester kan du ta med en ost fra hver «ostefamilie» (en kremost, en camembert/brie, en blåmuggost, et stort stykke vellagret fast ost og en kittmodnet ost). Her kan du med fordel ha med en ost av geitemelk da dette gir en helt særegen delikat smak. Servér med nøytrale kjeks, sprø toast, et par gode chutneys og litt deilige nøtter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.